Την λύπη του διότι «έπεισε» την Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα της το 1994 εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε συνέντευξή του στο ιρλανδικό τηλεοπτικό κανάλι RTE.

Ads

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο διατηρούσε πυρηνική αποτροπή.

«Αισθάνομαι μία προσωπική ευθύνη γιατί τους έβαλα [σσ: την Ουκρανία] να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά όπλα τους. Και κανένας από αυτούς δεν πιστεύει ότι η Ρωσία θα είχε κάνει αυτό το κόλπο (σσ: την εισβολή) αν η Ουκρανία είχε ακόμα τα όπλα της», είπε.

Τον Ιανουάριο του 1994, ο Κλίντον υπέγραψε μια τριμερή συμφωνία με τους τότε προέδρους της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, και της Ουκρανίας, Λεονίντ Κραβτσούκ, για την εξάλειψη του οπλοστασίου των στρατηγικών πυρηνικών όπλων που παρέμενε στο ουκρανικό έδαφος μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ads

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν επίσης σε μια σχετική συμφωνία αργότερα το ίδιο έτος, η οποία περιελάμβανε δεσμεύσεις της Ρωσίας για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Πρόκειται για το γνωστό ως Μνημόνιο της Βουδαπέστης, το οποίο συνυπέγραψαν η Ουκρανία, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η  Βρετανία. Επρόκειτο για μια διεθνής συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας σε σχέση με την προσχώρηση της Ουκρανίας στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το πυρηνικό οπλοστάσιο στο έδαφος της Ουκρανίας καταργήθηκε και οι πυρηνικές δυνάμεις δεσμεύτηκαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του Κιέβου.