Μια νέα, εκτενής ανάλυση από το Climate Central αποκαλύπτει ότι από τον Δεκέμβριο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025, οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής ήταν εμφανείς σε σχεδόν όλες τις περιοχές του πλανήτη, επηρεάζοντας άμεσα την καθημερινότητα περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Ads

Η έρευνα καταδεικνύει ότι το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού βίωσε θερμοκρασίες που επηρεάστηκαν έντονα από την κλιματική αλλαγή σε καθημερινή βάση.

Στο 50% των χωρών που αναλύθηκαν και σε 287 πόλεις παγκοσμίως, ο μέσος άνθρωπος εξετέθη σε θερμοκρασίες που επηρεάστηκαν σημαντικά από την κλιματική αλλαγή για τουλάχιστον το ένα τρίτο του τριμήνου, αναφέρει το Time.

Η Κριστίνα Νταλ, αντιπρόεδρος επιστήμης στο Climate Central, τονίζει: «Διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό, προκαλούμενες από την κλιματική αλλαγή, σχεδόν παντού στον πλανήτη».

Ads

Αυτή η διαπίστωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ο Ιανουάριος του 2024 κατέγραψε τις υψηλότερες θερμοκρασίες στα 176 χρόνια των παγκόσμιων κλιματικών καταγραφών.

Κλιματική κρίση: Τα στοιχεία του Copernicus

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρώπης, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Αφρική και μεγάλο μέρος της Αυστραλίας και της Ανταρκτικής ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι περίπου 394 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν 30 ή περισσότερες «επικίνδυνες ημέρες καύσωνα». Αυτές ορίζονται ως ημέρες όπου η τοπική θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από το 90% των ημερήσιων θερμοκρασιών που καταγράφηκαν μεταξύ 1991-2020.

Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία είναι ήδη ορατές. Τον Φεβρουάριο, περιοχές της Κένυας, της Ουγκάντας, του Νότιου Σουδάν και της Ηνωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας αντιμετώπισαν έντονο κύμα καύσωνα.

Τα νοσοκομεία στην Ουγκάντα ανέφεραν αύξηση των περιστατικών που σχετίζονται με τη ζέστη, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης και της θερμοπληξίας.

Κλιματική κρίση: Έντονη γεωγραφική ανισότητα στην κατανομή των επιπτώσεων

Η έρευνα αποκάλυψε μια έντονη γεωγραφική ανισότητα στην κατανομή των επιπτώσεων. Το 74% των ανθρώπων που βίωσαν 30 ή περισσότερες ημέρες επικίνδυνης ζέστης ζούσαν στην Αφρική, ενώ σημαντικός αριθμός επηρεαζόμενων καταγράφηκε επίσης στη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 45% των πόλεων που αναλύθηκαν παρουσίασαν μέσες θερμοκρασίες που ήταν κανονικές ή υψηλότερες από το κανονικό, ενώ 14 πόλεις, κυρίως στα δυτικά, βίωσαν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες όπου οι μέσες θερμοκρασίες είχαν διπλάσια πιθανότητα να επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ο πλανήτης ξεπέρασε το όριο της αύξησης θερμοκρασίας κατά 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα το προηγούμενο έτος – ένα κρίσιμο όριο που τα έθνη προσπαθούσαν να αποφύγουν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Όπως επισημαίνει η Νταλ, «Αυτά τα ευρήματα είναι απλώς οι τελευταίες υπενθυμίσεις ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει εδώ και τώρα, δεν είναι κάτι του μέλλοντος. Οι άνθρωποι τη βιώνουν καθημερινά στη ζωή τους σε όλο τον κόσμο».