Σε μποϊκοτάζ του δολαρίου κάλεσε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος κατηγόρησε τις βιομηχανικές χώρες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, και πρόταξε ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην «αμερικανική σκλαβιά».

Ads

«Αυτό είναι ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με τους υπεύθυνους για την αλλαγή του κλίματος και τις επιπτώσεις της – εσκεμμένα ή όχι – και για τη συμπεριφορά που πρέπει να ακολουθήσουμε», είπε ο Μπιν Λάντεν.

Στο νέο μήνυμα του ο Μπιν Λάντεν λέει ότι όλα τα βιομηχανικά κράτη ευθύνονται για την αλλαγή του κλίματος , αν και η πλειονότητα των εν λόγω κρατών έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο και έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων.

Και συνεχίζει: «Ωστόσο, ο Τζορτζ Μπους, αθέτησε τους όρους της συμφωνίας, προς όφελος μεγάλων εταιρειών. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι πίσω από την κερδοσκοπία, το μονοπώλιο και την εκτίναξη του κόστους διαβίωσης». «Ευθύνονται επίσης για την την παγκοσμιοποίηση και τις τραγικές συνέπειές της », προσθέτει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ads

Το πρωτόκολλο του Κιότο, μια συνθήκη του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 1997 και έκτοτε έχει επικυρωθεί από 187 κράτη, αλλά όχι από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν και έχουν υπογράψει τη συμφωνία οι ΗΠΑ, ο Μπους αρνήθηκε να επικυρώσει τη Συνθήκη, λέγοντας ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις βιομηχανικές χώρες ώστε να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.

Μποϊκοτάζ στο δολάριο

«Πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το δολάριο και να απαλλαγούμε από αυτό. Γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις, αλλά αυτό θα είναι το μόνο μέσο για να ελευθερώσουμε την ανθρωπότητα από την σκλαβιά της Αμερικής και τις αμερικανικές εταιρίες», υπογράμμισε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.

«Ο Νόαμ Τσόμσκι είχε δίκιο όταν συνέκρινε την πολιτική των ΗΠΑ με εκείνη της Μαφίας. Αυτοί είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες και ως εκ τούτου θα πρέπει να απέχουμε από συναλλαγές με το νόμισμα τους. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από αυτό το νόμισμα το συντομότερο δυνατόν. Δράσεις σαν αυτές θα έχουν σοβαρές συνέπειες και τεράστιο αντίκτυπο», πρόσθεσε στο ηχογραφημένο μήνυμα του.

Το μήνυμα έρχεται λίγες μέρες μετά τη μετάδοση ενός ακόμα μηνύματος του Μπιν Λάντν στο οποίο ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα επαίνεσε τον Νιγηριανό, που κατηγορείται για την αποτυχημένη προσπάθεια ανατίναξης αμερικανικού αεροπλάνου, την παραμονή των Χριστουγέννων.