Την κλιμάκωση της χερσαίας επιχείρησης στην Λωρίδα της Γάζας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Την ώρα που η διεθνής κοινότητα πιέζει για κατάπαυση του πυρός περισσότεροι από 270 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων και το 70% του παλαιστινιακού θύλακα έχει μείνει χωρίς ρεύμα. Περίπου 40.000 έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους και έχουν αναζητήσει ασφάλεια στο καταφύγιο του ΟΗΕ. Το Ισραήλ και η Χαμάς μοιάζουν ανένδοτοι για μια εκεχειρία. 

Ads

Τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχουν σκοτωθεί από την ώρα που ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα μωρό πέντε μηνών, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια χωριστών επεισοδίων στην πόλη Ράφα.

Την Παρασκευή ο Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να «διευθετηθεί το πρόβλημα των υπογείων σηράγγων» που ενώνουν Γάζα και Ισραήλ, μόνο από αέρος. Μιλώντας κατά την έναρξη συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι ο στρατός θα «πλήξει τις υπόγειες σήραγγες του τρόμου από τη Γάζα μέχρι το Ισραήλ». «Οι οδηγίες μου είναι να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα μιας σημαντικά διευρυμένης χερσαίας επιχείρησης και ο στρατός ετοιμάζεται αναλόγως» είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σημειώνοντας ότι η επιχείρηση θα λάβει χώρα όταν αναπτυχθούν στρατεύματα στα παλαιστινιακά εδάφη. 

O Νετανιάχου υποστήριξε ότι για την χερσαία επιχείρηση ευθύνεται «η άρνηση της Χαμάς να αποδεχθεί το αιγυπτιακό σχέδιο για μια κατάπαυση του πυρός και στην συνέχιση της ρίψης ρουκετών στο Ισραήλ». Σημειώνεται ότι η Χαμάς έχει θέσει ως όρο για εκεχειρία την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. 

Ads

Την ίδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα πιέζει για κατάπαυση πυρός. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει την Παρασκευή με θέμα τις εχθροπραξίες στη Γάζα. Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις και έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να «κάνει περισσότερα» ώστε να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών. 

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς συναντήθηκε με τον παλαιστίνιο Πρόεδρο στην Αίγυπτο, όπου διεξάγονται διαβουλεύσεις για μια νέα πρωτοβουλία εκεχειρίας.  «Η επίσκεψη έχει έναν στόχο: Να κάνουμε τα πάντα για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τον κύκλο βίας και να καταλήξουμε το ταχύτερο δυνατό σε μια εκεχειρία» δήλωσε ο Φαμπιούς που πρόσθεσε ότι Μαχμούτ ο Αμπάς του ζήτησε να συσπειρωθούν με την Τουρκία και με το Κατάρ, λέγοντας ότι οι χώρες αυτές μπορούν αναμφίβολα να ασκήσουν μια ιδιαίτερη επιρροή στην Χαμάς.

«Και οι δύο χώρες πρέπει να δεχτούν οδυνηρούς συμβιβασμούς, αλλά στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, όταν πρόκειται για την αυτοάμυνα» της χώρας, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η Χαμάς διαθέτει νέο και ποιοτικά αναβαθμισμένο οπλισμό.

«Υποστηρίζω το Ισραήλ στο δικαίωμά του να αυτοαμύνεται. Παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για εκεχειρία», είπε σε διάγγελμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. 

Συνομιλία για τη Γάζα είχε και ο Ρώσος πρόεδρος με τον Ιρανό ομόλογό του. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει τέλος στις στρατιωτικές συγκρούσεις στη Γάζα και να συνεχιστούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Εν τω μεταξύ, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και στον παλαιστίνιο πρόεδρο για να τους εκφράσει «την μεγάλη ανησυχία του για την σημερινή κατάσταση πολέμου». Ο Πάπας σημείωσε ότι «το κλίμα αυξανόμενης εχθρότητας, μίσους και βασάνων μεταξύ των δύο λαών, προκαλεί πολλά θύματα και προσφέρει έδαφος σε μια κατάσταση σοβαρής και επείγουσας ανθρωπιστικής ανάγκης». Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κάλεσε «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και όλους αυτούς που είναι υπεύθυνοι σε τοπικό και διεθνές επίπεδο να δεσμευτούν για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες» και πρόσθεσε ότι επιθυμεί την επίτευξη «μιας εκεχειρίας, την ειρήνευση και την συμφιλίωση των καρδιών».

Στην Γαλλία απαγορεύθηκε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων που σχεδιαζόταν να γίνει το Σάββατο, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη Κυριακή μπροστά σε δύο συναγωγές στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ακόμη ότι μειώνει τη διπλωματική παρουσία του στην Τουρκία, μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές που αντιδρούν στην χερσαία επέμβαση στη Γάζα πέταξαν πέτρες κατά του ισραηλινού προξενείου. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε ότι η αστυνομία της Τουρκίας απέτυχε να προσφέρει επαρκή προστασία τόσο στην πρεσβεία της χώρας, όσο και στο ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, σε μια «κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων».

Η «διπλωματική» συμπεριφορά όμως φαίνεται ότι δεν ισχύει και εντός συνόρων. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του CNN, Νταϊάνα Μαγκνάϊ οι Ισραηλινοί πανηγύριζαν σε κάθε πτώση ρουκέτας στην Γάζα και απειλούσαν την ίδια ότι θα καταστρέψουν το αυτοκίνητο της, αν έλεγε έστω και μία «λάθος» λέξη. «Οι Ισραηλινοί στον λόφο πάνω από το Σντερότ πανηγυρίζουν καθώς οι βόμβες χτυπούν τη Γάζα. Απείλησαν να “καταστρέψουν το αμάξι μας αν πω μια λάθος λέξη”. Αποβράσματα», ανέφερε η ρεπόρτερ σε ένα tweet που αργότερα σβήστηκε από τον λογαριασμό της. 

image