Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα νοτιοκορεατικά στρατιωτικά γυμνάσια με αληθινά πυρά στο νησί Γιονπγιόνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Την Κυριακή, η Πιονγιάνγκ απείλησε τη Σεούλ με επίθεση εάν υλοποιούσε τα στρατιωτικά της σχέδια, ενώ σήμερα στρατιωτικλη πηγή δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα προετοιμάζει τα κοντινά στο νησί οπλικά της συστήματα.

Ads

Εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η Σεούλ είναι έτοιμη να απαντήσει “άμεσα και δυναμικά” αν προκληθεί από τη Βόρεια Κορέα. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε πως το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας έχει ήδη στείλει δυο αντιτορπιλικά στην Κίτρινη Θάλασσα και πολεμικά αεροσκάφη βρίσκονται σε αναμονή στην Δυτική Ακτή.

Ρίψεις πυροβολικού ακούστηκαν λίγο μετά τις 6 το πρωί στο νησί Γεονπιόνγκ, στην κορεατική χερσόνησο. Την έναρξη των ασκήσεων με αληθινά πυρά επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της Ν.Κορέας. Νωρίτερα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι κάτοικοι του νησιού διατάχθηκαν να μεταβούν επειγόντως στα καταφύγια. Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου ‘Αμυνας ανακοίνωσε πως τα γυμνάσια θα διαρκέσουν λιγότερο από δύο ώρες.

Στο μεταξύ, χωρίς να επέλθει συμφωνία, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως το βράδυ της Κυριακής δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινή θέση ώστε να αποκλιμακωθεί η συνεχώς αυξανόμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Ads

Έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών που διήρκεσε 8,5 ώρες, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν εξήγησε ότι οι συζητήσεις «δεν στέφθηκαν με επιτυχία», αλλά πρόσθεσε ότι οι επαφές μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων θα συνεχιστούν.

Αγεφύρωτες χαρακτήρισε τις διαφορές που χωρίζουν τη Βόρεια με τη Νότια Κορέα η Σούζαν Ράις, η αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ. «Τα χάσματα που παραμένουν είναι αδύνατον να γεφυρωθούν», τόνισε.