Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι ο διάλογος μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών και οι συνομιλίες για το Κλίμα, ως αντίποινα για την επίσκεψη αυτή την εβδομάδα της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Ads

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι αναστέλλει επίσης τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην πρόληψη διασυνοριακού εγκλήματος και εμπορίας ναρκωτικών καθώς και για τον επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών, μεταξύ των οκτώ συγκεκριμένων μέτρων που ανακοίνωσε.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο αφού η Πελόζι αναχώρησε από την Ιαπωνία, όπου βρισκόταν για το τελευταίο σκέλος της περιοδείας της στην Ασία, η Κίνα ματαίωσε επίσης προγραμματισμένη διμερή συνάντηση αναφορικά με μηχανισμό στρατιωτικής ασφάλειας στη θάλασσα.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Πεκίνο δήλωσε ότι αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Πελόζι και των μελών του άμεσου οικογενειακού της περιβάλλοντος ως απάντηση στις «μοχθηρές» και «προκλητικές» της ενέργειες.

Κυρώσεις και στην Πελόζι

Η Κίνα αποφάσισε, όπως προαναφέρθηκε, να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και της άμεσης οικογένειάς της ως αντίποινα για τις «μοχθηρές» και «προκλητικές» της ενέργειες, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ads

«Παρά τις σοβαρές ανησυχίες και τη σθεναρή αντίρρηση της Κίνας, η Πελόζι επέμενε να επισκεφθεί την Ταϊβάν, παρεμβαίνοντας έντονα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, υπονομεύοντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καταπατώντας την αρχή της ενιαίας Κίνας και απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Την ίδια ώρα, κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων σε αντίδραση για την επίσκεψη της Πελόζι, μεταδίδουν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Πελόζι προκάλεσε την οργή του Πεκίνου μεταβαίνοντας στη νήσο, όπου διανυκτέρευσε το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, ενώ είναι η πιο υψηλόβαθμη αμερικανίδα αξιωματούχος που ταξίδεψε στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της, άρχισε εν είδει αντιποίνων χθες Πέμπτη τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας της γύρω από το νησί, σε έξι τομείς.

Επίσκεψη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Bundestag

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ταϊβάν στο τέλος Οκτωβρίου. Το ταξίδι, το οποίο περιλαμβάνει ακόμη επισκέψεις στην Ιαπωνία και στο Χονγκ Κονγκ, είχε προγραμματιστεί πριν από την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 30 Οκτωβρίου και στην αποστολή αναμένεται να συμμετάσχουν μέλη και άλλων επιτροπών της Bundestag. Σύμφωνα με τον ειδικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μίχαελ Μπραντ, ο οποίος θα συμμετάσχει στην αποστολή, ενδεχόμενες αντιδράσεις του Πεκίνου «δεν αποτελούν λόγο ακύρωσης» της συμμετοχής του ή της επίσκεψης. «Η κινεζική ηγεσία πρέπει να προσέξει ώστε να μην εξελιχθεί απλώς σε έναν δράκο, ο οποίος εκτοξεύει απειλές στη διεθνή σκηνή. Χρειάζεται λίγη περισσότερη ασιατική πειθαρχία», δήλωσε ο κ. Μπραντ.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε προγραμματίσει και το 2020 επίσκεψη στην Ταϊβάν, αλλά χρειάστηκε να την ακυρώσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.