Ads

Σαρκοζί και Κάμερον αναγνώρισαν το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης της Λιβύης, προκαλώντας την «έκπληξη» της Γερμανίδας Καγκελάριου, που προειδοποιήει κατά της χρήσης στρατιωτικών μέσων. Μετά τη χθεσινή αιματοχυσία από τις άγριες επιθέσεις του καθεστώτος οι Ζαουίγια και Ρας Λανούφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας έπεσαν ξανά στα χέρια του Καντάφι. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για μεγάλες σφαγές αμάχων από τις δυνάμεις του επί 41 χρόνια ηγέτη της Λιβύης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, εξέδωσαν κοινή επιστολή με την οποία ζητούν από την ΕΕ να θεωρήσει το εθνικό Συμβούλιο μετάβασης (CNT) της Λιβύης ως «ένα ένα έγκυρο πολιτικό συνομιλητή» σημειώνοντας επίσης ότι «ο Καντάφι και η κλίκα του πρέπει να φύγουν». Την «έκπληξή» της εξέφρασε για την γαλλοβρετανική κίνηση η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και προειδοποίησε κατά της «χρήσης στρατιωτικών μέσων» εναντίον της Λιβύης.

Στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο Ν. Σαρκοζί και ο Ντ. Κάμερον γράφουν ότι οι δύο χώρες «έχουν δεσμευτεί υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας της Λιβύης». «Ο Μουάμαρ Καντάφι και η κλίκα του πρέπει να φύγουν», σημειώνουν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες και προτείνουν μια σειρά μέτρων που θα παρουσιαστούν στους εταίρους τους.

Ads

Το Παρίσι έγινε χθες η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το CNT ως «το νόμιμο εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού», προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς από τους Ευρωπαίους εταίρους του. Οι δύο ηγέτες πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να «στείλει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, ότι θεωρούμε το Συμβούλιο ως ένα έγκυρο πολιτικό συνομιλητή, και μια σημαντική φωνή για το Λιβυκό λαό σε αυτή τη φάση».

Υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία και η Βρετανία «εργάζονται από κοινού για τα στοιχεία του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, για να σταματήσει η χρήση βίας από τον συνταγματάρχη Καντάφι κατά των εξεγερμένων, οι κ.κ. Κάμερον και ο Σαρκοζί δηλώνουν «έτοιμοι να προσφέρουν υποστήριξη σε κάθε ενδεχόμενο, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, στη βάση μιας αποδεδειγμένης ανάγκης, με μια σαφή νομική βάση και ισχυρή περιφερειακή υποστήριξη». «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων ή άλλες επιλογές για την παρεμπόδιση αεροπορικών επιθέσεων», προστίθεται στο κείμενο.

«Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν πλήρως το εμπάργκο όπλων, συμπεριλαμβανόμενης της απαγόρευσης εξασφάλισης μισθοφορικού ένοπλου προσωπικού, και να λάβουν μέτρα για να αποθαρρύνουν τις στρατολογήσεις ή τις αναχωρήσεις αεροσκαφών ή αυτοκινητοπομπών μισθοφόρων», γράφουν ακόμη οι δύο άνδρες.

«Όσον αφορά τους εκτοπισμένους έξω από τη Λιβύη, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια, οικονομική και υλική», προσθέτουν στην επιστολή τους.

Στη Γερμανία, «η κ.Μέρκελ εξέφρασε την έκπληξή της για το ότι η Γαλλία αναγνώρισε το Συμβούλιο της αντιπολίτευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της Κάτω Βουλής του κοινοβουλίου που αναφερόταν στις δηλώσεις της Καγκελαρίου το απόγευμα ενώπιον της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Αυτό δεν είναι μια αναγνώριση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Μέρκελ, και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια σειρά από γαλλικές δραστηριότητες που δεν έγιναν γνωστές παρά μόνον πολύ πρόσφατα». «Η καγκελάριος εξέφρασε τον σκεπτικισμό της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση στρατιωτικών μέσων στη Λιβύη», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Ο Καντάφι κάνει χωρίς αμφιβολία πόλεμο εναντίον του λαού του. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην αρχίσουμε αυτό που δεν μπορούμε να τελειώσουμε», προσθέτει η κ. Μέρκελ σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στο ίδιο μήκος ήταν και οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις για το θέμα της αναγνώρισης του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου ως μοναδικού εκπροσώπου του λιβυκού λαού. «Θα ήθελα να δούμε προσεκτικά αν αυτά τα πρόσωπα, που λένε ότι αντιπροσωπεύουν το λαό, ομιλούν πραγματικά εξ ονόματος του λαού», δήλωσε ο απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Ο Βέστερβέλε ήταν επιφυλακτικός και για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. «Μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων δεν είναι σαν να τοποθετείς ένα σήμα κυκλοφορίας, σημαίνει επέμβαση με βόμβες, ρουκέτες, όπλα», δήλωσε. «Αν δεν έχει αποτέλεσμα, θα προχωρήσουμε άραγε παρακάτω, με χερσαίες δυνάμεις;», σημείωσε.

Αναγνώριση ζητούν οι αντικαθεστωτικοί

Ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης ζήτησε από όλες τις χώρες, αλλά κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και απηύθυνε έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε συνέντευξή του στο BBC.

«Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες θα αναγνωρίσουν το Συμβούλιο, πράγμα που θα είναι πολύ χρήσιμο», δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επισημαίνοντας ότι οι πιο αποτελεσματικές αναγνωρίσεις θα προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία. «Η αναγνώριση εκ μέρους της Γαλλίας δίνει μία στήριξη στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τη νομιμότητα στη Λιβύη», είπε.

Παρά την κατάληψη της πόλης Ζαουίγια από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παραμένουν ισχυρές, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου. «Κάθε ένας οφείλει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις δικές μας ικανότητες και τις ικανότητες του Καντάφι. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν κατόρθωσε να επανακαταλάβει πολλές πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της εξέγερσης», είπε.

Ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη. «Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της», είπε. «Οι Λίβυοι εξολοθρεύονται από τις αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι και ζητήσαμε από την πρώτη ημέρα την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμό», πρόσθεσε.

Επίσης, η λιβυκή αντιπολίτευση ζήτησε την επιβολή ναυτικού εμπάργκο και την επείγουσα αποστολή όπλων στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, καθώς και την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στις πόλεις οι οποίες ηττήθηκαν από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Άγριες μάχες και σφαγές αμάχων

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν σήμερα στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας και συγκρούνονται με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της πόλης, όπως ανακοίνωσαν οι δυνάμεις της λιβυκής εξέγερσης.

Μαχητής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη στη Ρας Λανούφ και διαπίστωσαν την παρουσία των δυνάμεων του Καντάφι στο κέντρο της πόλης. “Είδα 150 άνδρες και τρία τανκς. Ακούω τους ήχους των συγκρούσεων, είπε.

Στο μεταξύ, ο γιος του Καντάφι Σαϊφ αλ Ισλάμ προειδοποιεί τους αντάρτες στη Βεγγάζη ότι ο στρατός κατευθύνεται προς το μέρος τους. Σημειώνεται πως ο Σαΐφ Αλ-Ισλάμ επισκέφθηκε εκτάκτως το Ισραήλ, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot, προκειμένου να ζητήσει «αρωγή». Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες για μια ομάδα «ειδικών» από το Ισραήλ που βρίσκεται ήδη στο πλευρό του Μουαμάρ Καντάφι.

Επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών και Ολλανδών στρατιωτών

Προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών το ελληνικό μεταγωγικό C-130 που μετέφερε τρεις Ολλανδούς πεζοναύτες που απελευθερώθηκαν από το λιβυκό καθεστώς έπειτα κράτηση δύο εβδομάδων. Οι Ολλανδοί πεζοναύτες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, παρελήφθησαν από αντιπροσωπεία του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία θα αναλάβει τη διαδικασία επαναπατρισμού τους, δήλωσε πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο εξωτερικών της Ολλανδίας, οι τρεις ολλανδοί στρατιώτες αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους το Σάββατο ή την Κυριακή.

Το C-130, στο οποίο επέβαινε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, μετέφερε επίσης δεκαπέντε Έλληνες πολίτες που εγκατέλειψαν την Τρίπολη, έγινε γνωστό από την ίδια πηγή.

Οι τρεις Ολλανδοί πεζοναύτες είχαν προσγειωθεί χωρίς άδεια με ελικόπτερο στην περιοχή της Σύρτης για να απομακρύνουν δύο Ολλανδούς πολίτες από τη Λιβύη, και συνελήφθησαν. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι απέστειλε το C-130 για να τους παραλάβει, έπειτα από σχετική συμφωνία η οποία επετεύχθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης του απεσταλμένου του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλα.