Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επισκεφτεί αύριο το Δουβλίνο, ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης των Ιρλανδικών τραπεζών σε σχέδιο στήριξης.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν, το κλιμάκιο της τρόικας θα αναλάβει «να εξετάσει τα δομικά προβλήματα των ιρλανδικών τραπεζών υπό το φως των πρόσφατων πιέσεων στις αγορές και να εκτιμήσει τι πρέπει να γίνει επειδή τα τραπεζικά θέματα είναι δύσκολα και τεχνικά».

«Οι συζητήσεις θα αρχίσουν την Πέμπτη», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως δεν έχει οριστεί καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωσή τους, όμως έχουν «επείγοντα» χαρακτήρα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπράιαν Κάουεν δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν προφανείς λύσεις στα προβλήματα της Ιρλανδίας, τα οποία η χώρα θα αντιμετωπίσει με βάση τα δικά της συμφέροντα».

Ads

«Υπάρχουν λεπτές, προκαταρκτικές συζητήσεις αυτή τη στιγμή. Εργαζόμαστε σε συνεργασία με το λαό, δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να δούμε μία απειλητική κατάσταση», δήλωσε ο Κάουεν στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του.

«Δεν υπάρχουν προφανείς λύσεις εδώ, μέχρι να καταλήξουμε στο τι είναι το καλύτερο για τη χώρα. Είναι επείγον, το αποδεχόμαστε, και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Θα το αντιμετωπίσουμε με βάση τα συμφέροντά μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Την ίδια στιγμή, ο Υβ Μέρς, ένας από τους διοικητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάλεσε την Ιρλανδία να ζητήσει την «οικονομική βοήθεια» των ευρωπαίων εταίρων, τονίζοντας ότι θα ασκηθούν πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση στη χώρα.

«Η απόφαση να αποδεχθεί τη βοήθεια για τις τράπεζές της είναι η μόνη διέξοδος για την Ιρλανδία», τονίζει ο Μερς σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Ντι Βελτ. «Όμως η ΕΚΤ πρόκειται επίσης να θέσει υπό εξέταση τους χειρισμούς των κινδύνων», πρόσθεσε ο ίδιος, υπονοώντας μία απειλή απέναντι στην αναθεώρηση της βοήθειας της ΕΚΤ στην Ιρλανδία, η οποία κατά κύριο λόγο υλοποιείται με την αγορά ιρλανδικών κρατικών ομολόγων.

Σημειώνεται ότι τα ιρλανδικά επιτόκια ανέβηκαν στα ύψη την περασμένη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το έλλειμμά της έχει ανέλθει κατακόρυφα στο δυσθεώρητο 32% του ΑΕΠ.