Ανώτατος αξιωματούχος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη από την Άγκυρα για την επιδρομή της 31ης Μαΐου , εναντίον του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara που ήταν επικεφαλής της νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα «διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ» αν αυτό δεν ζητήσει συγγνώμη ενώ επιβεβαίωσε ότι ο τουρκικός εναέριος χώρος είναι κλειστός για τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

Ads

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε συγγνώμη. Πιστεύουμε ότι το αντίθετο πρέπει να γίνει», δήλωσε σήμερα o υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λετονία. «Το Ισραήλ δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη για το ότι υπερασπίσθηκε τους κατοίκους του. Οι νεαροί στρατιώτες μας έχουν τον δικαίωμα να υπερασπισθούν τον εαυτό τους, όταν η ζωή τους διατρέχει άμεσο κίνδυνο απέναντι σε μία συμμορία αλητών που προσπαθούσαν να τους λιντσάρουν», εξήγησε ο ισραηλινός αξιωματούχος, που διατηρεί την ανωνυμία του, και τονίζει ότι «Εχουμε δικαίωμα να εμποδίσουμε τη μεταφορά όπλων από το Ιράν προς της Γάζα». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλάσει από το βράδυ της Παρασκευής ότι η χώρα του δεν θα ζητήσει συγνώμη για την επιχείρηση που έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα στις 31 Μαΐου.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα «διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ» αν αυτό δεν ζητήσει συγγνώμη. «Οι Ισραηλινοί έχουν τρεις επιλογές: είτε να ζητήσουν συγνώμη, είτε να αναγνωρίσουν μια διεθνή αντικειμενική επιτροπή και το πόρισμά της. Διαφορετικά οι διπλωματικές μας σχέσεις θα διακοπούν» είπε ο ΥΠΕΞ όντας σε αεροσκάφος, επιστρέφοντας στην ‘Αγκυρα από επίσκεψη στο Κιργιστάν χθες το βράδυ.

Παράλληλα η Τουρκία απαγόρευσε την πτήση στον εναέριο χώρο της όλων των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών σε αντίδραση για την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση. «Η απόφαση αυτή λήφθηκε για ένα ή δύο αεροσκάφη μόνο», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου επισημαίνοντας ότι το μέτρο μπορεί να διευρυνθεί και για τις πολιτικές πτήσεις.

Ads

Πάντως, ο κος Νταβούτογλου δεν απέρριψε την επιτροπή που συγκρότησε το Ισραήλ για να διερευνήσει την υπόθεση του στολίσκου με την ανθρωπιστική βοήθεια. «Αν η επιτροπή αυτή συμπεράνει ότι η έφοδος ήταν άδικη και ζητήσουν συγνώμη, αυτό θα αρκούσε επίσης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εμμένει επίσης στην καταβολή των αποζημιώσεων από το εβραϊκό κράτος.

Από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι την περασμένη Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες μίλησαν ξεχωριστά με τις δύο χώρες (Τουρκία – Ισραήλ). Ο εκπρόσωπός του, Φίλιπ Κρόουλυ δήλωσε ότι περιμένει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δώσει στον Αμερικανό πρόεδρο «μια πρώτη αναφορά για την ισραηλινή έρευνα στην τραγωδία του στολίσκου». Ο δε Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Ναμίκ Τάν, δήλωσε ότι την Τουρκία απασχολεί κυρίως, το θέμα των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι οι σχέσεις με το Ισραήλ και κατηγόρησε «ορισμένα ισραηλινά λόμπι» ότι «προσπαθούν να εμποδίσουν την ομαλή ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ «επηρεάζει τη σταθερότητα της περιοχής»

Η διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ «θα επηρεάσει τη σταθερότητα της περιοχής» ωθώντας την Άγκυρα σε «δεύτερο ρόλο» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Αν η σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν ανανεωθεί, θα είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε ο Άσαντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία. Ωστόσο, υπογράμμισε πως ο «πραγματικός λόγος» για την αστάθεια είναι «οι ισραηλινές επιθέσεις».

Συνάντηση Fayyad – Barak για την πολιορκία στη Γάζα

Εν το μεταξύ, ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Salam Fayyad, είχε συνομιλίες με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Ehud Barak, στην πρώτη τους συνάντηση από τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τον Al Jazeera, οι δύο άντρες συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο King David στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους η συνάντηση δεν εμπίπτει στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής, θα επικεντρωθεί στα μέσα και τους τρόπους τερματισμού της ισραηλινής πολιορκίας στη Γάζα και τη διακοπή των ισραηλινών επιθέσεων σε πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Ο Barak δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν η «επί τόπου κατάσταση και ο συντονισμός αναφορικά με την ασφάλεια».

Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν γίνει μέσω έμμεσων συνομιλιών και με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Από την πλευρά του ο Netanyahu, επιμένει ότι οι απευθείας συνομιλίες είναι απαραίτητες. Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα για τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Mahmoud Abbas, να συναντηθεί μαζί μας, επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την προώθηση της ειρήνης».

Φρατίνι, Κουσνέρ και Μορατίνος μεταβαίνουν στη Γάζα

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας θα μεταβούν τον Ιούλιο στη Λωρίδα της Γάζας για να «εξακριβώσουν» την πορεία της χαλάρωσης του αποκλεισμού της περιοχής από το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Στο τέλος Ιουνίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρώμη, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν είχε καλέσει τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι να μεταβεί με μία αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Φρατίνι θα συνοδεύεται από τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Κουσνέρ και τον Ισπανό ομόλογό του Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, όμως η ημερομηνία της επίσκεψης δεν ανακοινώθηκε από τον Θαπατέρο.