Επ’ αόριστον κλειστό θα μείνει το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, εξαιτίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θεάθηκαν στην περιοχή. Οι αρχές μιλούν για «σκόπιμη ενέργεια». Εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια των πτήσεων, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν ειδικό εξοπλισμό γύρω από το αεροδρόμιο. Μόνο σήμερα Πέμπτη, περισσότεροι από 110.000 επιβάτες δεν μπορούν να ταξιδέψουν από και προς το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τη βρετανική πρωτεύουσα.

Ads

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν κληθεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης, αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ενώ πολλές πτήσεις που είχαν προορισμό το αεροδρόμιο κατευθύνονται σε άλλα αεροδρόμια.

Οι πτήσεις διακόπηκαν από το βράδυ της Τετάρτης όταν θεάθηκαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) να πετούν στην περιοχή, ενέργεια την οποία οι αρχές χαρακτηρίζουν «σκόπιμη». Άλλο ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος θεάθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ το μεσημέρι της Πέμπτης και προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί πότε θα επαναληφθούν οι πτήσεις.

Όπως ανέφερε με ανάρτηση στο Twitter η διαχειρίστρια εταιρεία, «όλες οι πτήσεις αναστέλλονται σήμερα λόγω της δραστηριότητας των drones γύρω από το αεροδρόμιο» εξαιτίας «σκόπιμης απόπειρας διατάραξης των πτήσεων».



Όπως δήλωσε ο διευθυντής λειτουργίας του αεροδρομίου, Κρις Γούντρουφ μιλώντας στο BBC, «προφανώς, στόχος μας είναι να ξανανοίξουμε, αλλά μόνο όταν κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Αυτήν τη στιγμή δεν λειτουργούμε και δεν μπορώ να σας πω τι ώρα θα ξανανοίξουμε».

Ο Κρις Γούντρουφ είπε ότι ένα ελικόπτερο προσπαθεί να ελέγξει την περιοχή. «Αλλά η αστυνομία μας είπε ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να καταρρίψουμε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, γιατί δεν ξέρουμε πού θα κατέληγαν οι αδέσποτες σφαίρες», πρόσθεσε.

Ads

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ο οποίος μίλησε για ενέργεια «ανεύθυνη και εντελώς απαράδεκτη», υπενθυμίζοντας ότι αυτό είναι παράνομο και τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Γκάτγουικ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη Βρετανία και το όγδοο στην Ευρώπη. Στα γκισέ των πληροφοριών οι επιβάτες σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων.

Πολλοί διαμαρτύρονται επειδή αναγκάστηκαν να μείνουν καθηλωμένοι για πολλές ώρες μέσα στο αεροπλάνο τους.

Το αεροδρόμιο κάλεσε όσους επρόκειτο να ταξιδέψουν να επικοινωνούν προηγουμένως με τις αεροπορικές εταιρείες για να επιβεβαιώνουν την πτήση τους.

Το αεροδρόμιο έκλεισε γύρω στις 23.00 το βράδυ της Τετάρτης, όταν θεάθηκαν τα πρώτα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ξαναλειτούργησε για περίπου 45 λεπτά κατά τη διάρκεια της νύχτας και έκλεισε και πάλι τα ξημερώματα, καθώς αναφέρθηκαν ξανά πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή.

Η αστυνομία αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η ενέργεια αυτή σχετίζεται με τρομοκρατία.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Σάσεξ, γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν οι δράστες.

«Κάθε φορά που νομίζουμε ότι πλησιάζουμε τον χειριστή, το μη επανδρωμένο εξαφανίζεται. Όταν σκεφτόμαστε να ξανανοίξουμε το αεροδρόμιο, εμφανίζεται και πάλι», εξηγούν.