Θα αποκλείονται από τους διαγωνισμούς δημόσιων έργων οι εταιρείες που έχουν συμμετάσχει στην δημιουργία «καρτέλ», σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με την απόφαση, η περίοδος αποκλεισμού δεν θα υπολογίζεται πλέον με βάση την ημερομηνία τέλεσης του αδικήματος για το οποίο έχουν καταδικαστεί οι εταιρείες, αλλά με βάση εκείνη της δημοσίευσης της απόφασης (είτε του δικαστηρίου είτε της αρμόδιας επιτροπής ανταγωνισμού της εκάστοτε χώρας).

Ads

´Ετσι, πλέον, μια εταιρεία που θα καταδικαστεί για πρακτικές καρτέλ μπορεί να βρεθεί εκτός διαγωνισμών για πολύ περισσότερα από τρία χρόνια. Μάλιστα, ακόμη και με την λήξη του αποκλεισμού, θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έλαβαν μέτρα μη επανάληψης της πρακτικής «καρτέλ».

Τα αποδεικτικά αυτά στοιχεία δεν θα πρέπει να είναι μόνον η ενεργός συνδρομή στην έρευνα των κατά τόπους επιτροπών ανταγωνισμού και η αποδοχή και ασφαλώς έγκαιρη πληρωμή των σχετικών προστίμων, αλλά απαιτείται και σειρά άλλων μέτρων, τεχνικού και οργανωτικού χαρακτήρα, όπως επίσης και αποζημίωση για τις προκληθείσες ζημίες (πέραν του προστίμου που έχει ήδη επιβληθεί).

Η απόφαση προβλέπει ότι θα πρέπει οι αναθέτουσες αρχές να ζητήσουν και να λάβουν επαρκείς αποδείξεις ότι έχουν εφαρμοστεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα από τις εταιρείες που διεκδικούν τα έργα, προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή τους.

Ads

Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα κι αν προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης των σχετικών έργων, θα είναι εφικτός ο αποκλεισμός των μειοδοτών σε πιθανή προσφυγή από εταιρείες του ανταγωνισμού που δεν συμμετείχαν στο «καρτέλ».