Το κόμμα της αντιπολίτευσης Ατα-Γιούρτ εξασφάλισε ελαφρύ προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές στο Κιργιστάν, θέατρο σφοδρών εθνοτικών συγκρούσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση των ψήφων του 95,24% των εκλογικών τμημάτων, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ads

Το Ατα-Γιούρτ, ερευνάται για την κατηγορία υποκίνησης μίσους, έλαβε το 8,69% των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή καταγράφει τα αποτελέσματα με βάση του εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρους και όχι με βάση τους ψηφίσαντες.

Το Ατα-Γιούρτ ξεπερνά βραχεία κεφαλή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Κιργιστάν (8,09%) , ένα κίνημα που υποστηρίζει την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας που ανέλαβε τη διακυβέρνηση μετά την εξέγερση του Απριλίου 2010 και την ανατροπή του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ .

Ακολουθούν το Αρ-Νάμις (7,48%), κόμμα που υποστηρίζεται ανοικτά από το Κρεμλίνο, το Ρεσπούμπλικα (7,12%), ενώ το φιλοκυβερνητικό κόμμα Ατα-Μέκεν έπεται με μόλις 5,79% των ψήφων.

Ads

Τα υπόλοιπα 24 κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές δεν εξασφάλισαν το απαιτούμενο 5% για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Η συγκρότηση συνασπισμού ικανού να αναλάβει τη διακυβέρνηση βασιζόμενη στην απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου είναι το πρόβλημα που θα κληθούν τώρα να επιλύσουν τα κόμματα , καθώς το σύνταγμα που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο εγκαθιδρύει την πρώτη κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Κεντρική Ασία.

Κανένα κόμμα δεν έχει εξασφαλίσει αρκετές έδρες για να έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι βουλευτικές εκλογές στο Κιργιστάν διεξήχθησαν σύμφωνα με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και ενίσχυσαν τις δημοκρατικές διαδικασίες, σύμφωνα με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

“Οι βουλευτικές εκλογές στο Κιργιστάν χαρακτηρίσθηκαν από μια πλουραλιστική προεκλογική εκστρατεία και συνιστούν ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών”, σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αποστολής του ΟΑΣΕ.