Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν κατήγγειλε σήμερα τον ανατραπέντα πρόεδρο Kurmanbek Bakiyev για «μαζικές δολοφονίες» και ανακοίνωσε ότι έχει προετοιμάσει επίσημο αίτημα έκδοσής του.

Ads

O Kurmanbek Bakiyev, ο οποίος ανατράπηκε από την αιματηρή λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε στη χώρα του στις αρχές Απριλίου και στοίχισε τη ζωή 85 ανθρώπων, κατέφυγε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκορωσία, ενώ η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Μπακίγεφ δεν είναι ευπρόσδεκτος στη Ρωσία.

«Ο πρώην πρόεδρος του Κιργιστάν Kurmanbek Bakiyev κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Μπισκέκ, ο Azimbek Beknazarov, ο οποίος εκτελεί αντιπροέδρου της προσωρινής κυβέρνησης και είναι υπεύθυνος για θέματα ασφαλείας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αίτημα έκδοσης του Μπακίγεφ θα σταλεί «εντός των ημερών».

Την ίδια ώρα η μη κυβερνητική οργάνωση του Κιργιστάν «Το δίκιο μας», ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη δίωξη του Bakiyev για πολυγαμία. «Η πολυγαμία του Bakiyev είναι γνωστή σε όλους, αλλά η εξακρίβωση του αριθμού των συζύγων του είναι υπόθεση των ανακριτών» είπε εκπρόσωπος της οργάνωσης. Η πολυγαμία είναι παράνομη στο Κιργιστάν, μολονότι το Ισλάμ κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Ads