Ορισμένοι το θεωρούν ως «την επόμενη οικονομική κρίση του έθνους» στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το συνολικό χρέος των φοιτητικών δανείων που αγγίζει τα 1.200 δισ. δολάρια. Το μαζικό κόστος των διδάκτρων προς τα κολέγια των ΗΠΑ έχει οδηγήσει στα όρια εκατομμύρια φοιτητές, ενώ αρκετοί σπουδαστές έχουν ήδη αναγκαστεί να παρατήσουν τις σπουδές τους. Φοιτητές και ακτιβιστές αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Πρόκειται για το πρώτο κίνημα ενάντια στο φοιτητικό χρέος της χώρας.  

Ads

Δεκαπέντε πρώην φοιτητές των Corinthian Colleges ξεκινήσαν τη δράση αυτή. Αρνήθηκαν να αποπληρώσουν τα δάνεια που πήραν για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του κολεγίου το οποίο έχει μάλιστα μηνυθεί από την ίδια την κυβέρνηση για τις επιθετικές τακτικές δανεισμού που ακολουθεί. Πρόκειται για το Genesis, ένα σύστημα δανεισμού που χρησιμοποιούν τα κολέγια κι έχει χαρακτηριστεί ληστρικό. 

Παράλληλα μια ομάδα ακτιβιστών προχωρά στη διαγραφή ενός χρέους 13 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για χρήματα που χρωστούσαν φοιτητές του Everest College που ανήκει επίσης στα Corinthian Colleges. Ο οργανισμός Rolling Jubilee με σύνθημα «Μια διάσωση ανθρώπων από ανθρώπους» («A bailout of the people by the people») χρησιμοποιεί δωρεές για να αγοράσει χρέος σε μειωμένες τιμές και κατόπιν να το διαγράψει. 

«Τα χρέη αυτά δεν είναι νόμιμα. Δεν θα έπρεπε να αναγκαζόμαστε σε δάνεια για την κάλυψη βασικών αναγκών όπως η υγειονομική περίθαλψη, η στέγαση και η εκπαίδευση» σημειώνουν τα μέλη της ακτιβιστικής οργάνωσης, μιλώντας στο Democracy Now. «Χρειαζόμαστε ακύρωση χρεών για το 99%».

Ο Thomas Cokey εξηγεί πως θα γίνει αυτό. «Στην Αμερική οι τράπεζες πουλούν χρέος στη σκιώδη αγορά που είναι γεμάτη από αγοραστές χρέους. Οι συλλέκτες χρέους στη συνέχεια προσπαθούν να αποσπάσουν το συνολικό ποσό από τους δανειζόμενους». «Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Rolling Jubilee. Συγκεντρώνει τα χρήματα για να αγοράσει χρέος. Αντί όμως να συλλέγει στη συνέχεια τα χρέη, τα καταργεί» εξηγεί ένας δεύτερος ακτιβιστής της οργάνωσης.  

Ads

Η Latonya Suggs είναι φοιτήτρια στο Everest College χρωστάει 63.000 δολάρια για τα δίδακτρα. Λέει για τη δική της εμπειρία: «Παρακολούθησα το κολέγιο Everest για να έχω ένα καλύτερο μέλλον. Για να βρω μια καλύτερη δουλειά, για να κάνω μια καλύτερη καριέρα, για να έχω καλύτερες ευκαιρίες κι αυτό που ονομάζουμε ‘αμερικανικό όνειρο’. Μου είπαν ψέματα για τα πάντα. Καμιά ευκαιρία καριέρας δεν υπήρξε μετά την αποφοίτησή μου. Δεν με βοήθησαν με τις συνεντεύξεις. Απλώς καιροφυλακτούσαν για να πάρουν τα λεφτά μου. Και δεν αισθάνομαι ότι είχα μια ποιοτική εκπαίδευση κατά την φοίτησή μου στο Everest».

«Θα ήθελα να πω στη διοίκηση του κολεγίου ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Να εκμεταλλεύονται ανθρώπους σαν κι εμένα. Μια αφρο – αμερικανίδα, ανύπαντρη μητέρα, χαμηλού εισοδήματος. Είναι λάθος. Πήρα τα αναγκαία μέτρα για να βελτιώσω τη ζωή μου. Να κάνω κάτι καλύτερο στην Αμερική. Κι εκείνοι μου είπαν: «δεν έχουμε τίποτα για σένα». Αυτό ακριβώς συνέβη. Αν ήταν στο χέρι μου, όλα τα κερδοσκοπικά κολέγια θα έκλειναν» προσθέτει.