«Ντροπή για την ανθρωπότητα» χαρακτήρισε την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Ads

«Το γεγονός ότι σήμερα, τον 21ο αιώνα, δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή είναι τραγωδία (…) είναι ντροπή για τον πολιτισμό», τόνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου.

Επίσης, διαβεβαίωσε πως η Κίνα θα συνεχίσει να είναι μια χώρα που καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας σε διεθνή κλίμακα.

«Μπροστά στο ασταθές και περίπλοκο διεθνές περιβάλλον, η Κίνα θα είναι αποφασιστικά δύναμη για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο στον κόσμο», είπε ο κ. Ουάνγκ.

Ads

«Εναντιωνόμαστε αποφασιστικά σε κάθε ηγεμονία και εκφοβισμό και θα υπερασπιστούμε σθεναρά την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα» της χώρας, πρόσθεσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία, οι οποίες ενίσχυσαν σημαντικά τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, ο κινέζος ΥΠΕΞ τόνισε πως δημιούργησαν «νέο μοντέλο» σχέσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.

Αυτό το νέο είδος σχέσης «είναι εντελώς διαφορετικό από την παρελθούσα εποχή του ψυχρού πολέμου», καθώς οικοδομείται «στη βάση της αδέσμευτης προσέγγισης, της μη σύγκρουσης» και «δεν βάζει στο στόχαστρο τρίτες χώρες», εξήγησε ο Ουάνγκ Γι στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου.