Η ρυθμιστική αρχή των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε τη μετάδοση του BBC World News, μια απόφαση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Λονδίνου.

Ads

Στην ανακοίνωσή της η Εθνική Διεύθυνση Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης της Κίνας εκτιμά ότι το βρετανικό δίκτυο παραβίασε την αρχή με βάση την οποία «οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι αληθείς και ακριβείς» και «να μην ζημιώνουν τα εθνικά συμφέροντα της Κίνας». Για τον λόγο αυτό, δεν επιτρέπει πλέον στο BBC να συνεχίσει να εκπέμπει στη χώρα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μία εβδομάδα αφότου η αντίστοιχη βρετανική ρυθμιστική αρχή ανακάλεσε την άδεια μετάδοσης της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης.

Το BBC δεν πληροί επομένως τις προϋποθέσεις για τα ξένα κανάλια που εκπέμπουν στην Κίνα και η αίτησή του να συνεχίσει να μεταδίδει πρόγραμμα για άλλον έναν χρόνο δεν θα γίνει δεκτή, πρόσθεσε η Εθνική Διεύθυνση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ αντέδρασε έντονα, γράφοντας στο Twitter ότι πρόκειται για μια «απαράδεκτη απόφαση» που περιστέλλει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. «Η Κίνα επιβάλλει κάποιους από τους σκληρότερους περιορισμούς στις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου και αυτό το τελευταίο βήμα θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να βλάψει τη φήμη της στα μάτια του κόσμου», πρόσθεσε.

Μια εκπρόσωπος του BBC ανέφερε ότι το βρετανικό δίκτυο είναι «απογοητευμένο» με την εξέλιξη αυτή. «Το BBC είναι το πιο έγκυρο διεθνές ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο στον κόσμο και μεταδίδει ρεπορτάζ απ’ όλον τον κόσμο έντιμα, αμερόληπτα και χωρίς φόβο ή μεροληψία», τόνισε.

Στις 4 Φεβρουαρίου η βρετανική ρυθμιστική αρχή Ofcom ανακάλεσε την άδεια του κρατικού κινεζικού δικτύου China Global Television Network στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού διαπίστωσε, μετά από έρευνα, ότι την άδεια αυτή την κατείχε παρανόμως η εταιρεία Star China Media Ltd.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ