«Μπαρούτι» μυρίζει η Βολιβία μετά το πραξικόπημα κατά του εκλεγμένου προέδρου, Έβο Μοράλες, ο οποίος έλαβε πολιτικό άσυλο από το Μεξικό, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση εναντίον των πραξικοπηματιών με βασικό σύνθημα, «Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!».

Ads

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα, αλλά και το σχέδιο της Ουάσιγκτον να «τελειώνει» με το νέο προοδευτικό κύμα στη Λατινική Αμερική, ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η «παραίτηση» του Έβο Μοράλες από τον προεδρικό θώκο της Βολιβίας «διαφυλάσσει τη δημοκρατία» και στέλνει ένα μήνυμα στα «παράνομα καθεστώτα» στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα.

Αν συνδυαστούν οι παραπάνω εξελίξεις με το πογκρόμ του ακροδεξιού, τραμπούκικου ρεβανσισμού που ξεδιπλώθηκε τη Δευτέρα με το ξέσπασμα του πραξικοπήματος, τότε, το πολιτικό σκηνικό στη χώρα εμφανίζεται τουλάχιστον εύθραυστο.

Ουσιαστικά, όπως κατήγγειλε ευθέως ο Μοράλες το προηγούμενο διάστημα, βρισκόταν «ένα εν εξελίξει πραξικόπημα εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης… ένα πραξικόπημα εναντίον των κοινωνικών κινημάτων, των εργατών, των πατριωτών και των γηγενών οι οποίοι είχαν οικοδομήσει μια δημοκρατική, πολιτιστική επανάσταση».

Ads

Η αντιπολίτευση, που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, δεν αποδέχτηκε τη νίκη του Μοράλες στις πρόσφατες εκλογές, κάνοντας λόγο για «νοθεία». Λάδι στη φωτιά έριξε και ο ελεγχόμενος από την Ουάσιγκτον, Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, ο οποίος έκανε λόγο για «παρατυπίες».

Όργιο ακροδεξιάς τρομοκρατίας

Ακολούθησαν βίαιες διαδηλώσεις από οπαδούς της αντιπολίτευσης, οι οποίες είχαν στόχο την κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση. Η τελική φάση του σχεδίου έλαβε χώρα την Κυριακή, όταν εμφανίστηκαν και ένοπλες ομάδες «διαδηλωτών», δίνοντας την αφορμή στον αρχηγό της αστυνομίας και εν συνεχεία του στρατού να  «καλέσουν» τον Μοράλες να παραιτηθεί. «Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας», δήλωσε ο δεύτερος σε συνέντευξη Τύπου.

Ακολούθησε ένα όργιο ακροδεξιάς τρομοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο πρόεδρος της Βουλής Βίκτορ Μπόρδα παραιτήθηκε όταν τραμπούκοι της δεξιάς κατέστρεψαν την κατοικία του και έπιασαν όμηρο τον αδελφό του. Ο υπουργός Ορυκτού Πλούτου Θέσαρ Ναβάρο παραιτήθηκε όταν οι τραμπούκοι της δεξιάς έκαψαν το σπίτι του και απείλησαν μέλη της οικογενείας του, ενώ κάτω από τις επιθέσεις των τραμπούκων παραιτήθηκε και ο υπουργός Ενεργειακών Πόρων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσεθ. To Σάββατο τραμπούκοι της δεξιάς πυρπόλησαν την κατοικία της αδελφής του προέδρου Μοράλες και τις κατοικίες δύο κυβερνητών.

Ο οργανωτής των ομάδων των τραμπούκων της δεξιάς Λουίς Φερνάντο Καμάτσο μαζί με χίλιους περίπου τραμπούκους του μπήκε την Κυριακή στο προεδρικό μέγαρο κρατώντας την παραίτηση του Μοράλες και με μια… Βίβλο και μαζί με ένα δικηγόρο γονάτισαν μπροστά στο έμβλημα της Βολιβίας και άφησαν την παραίτηση και τη Βίβλο, σύμφωνα με το σκηνοθετημένο επεισόδιο που πρόβαλλαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε εξέλιξη η λαϊκή απάντηση

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, μεγάλο πλήθος εξοργισμένων διαδηλωτών, υποστηρικτών του Έβο Μοράλες, άρχισαν πορεία τη Δευτέρα προς τη Λα Πας από τη γειτονική πόλη Ελ Άλτο, προπύργιο του σοσιαλιστή πρώην προέδρου.

Ανεμίζοντας σημαίες στα χρώματα του συμβόλου αυτοχθόνων λαών χωρών της Αμερικής, και φωνάζοντας «Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!», οι διαδηλωτές άρχισαν να βαδίζουν προς την πρωτεύουσα, θέαμα μπροστά στο οποίο πολλοί καταστηματάρχες έσπευσαν να κλείσουν τις πόρτες τους.

Ο ίδιος ο Έβο Μοράλες επιβιβάστηκε σε μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος με προορισμό το Μεξικό, όπου του έχει προσφερθεί πολιτικό άσυλο, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ.

«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», ανέφερε ο σοσιαλιστής πολιτικός μέσω Twitter, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη μεξικανική κυβέρνηση. «Με πονά το ότι φεύγω τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», πρόσθεσε ο Μοράλες. 

Ο  ίδιος ανάρτησε και  φωτογραφίες του από το αεροπλάνο προς το Μεξικό, αλλά και από το αυτοσχέδιο κατάλυμά του.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Βολιβίας έλαβε πολιτικό άσυλο, με τον Μεξικανό υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ να προσθέτει ότι το ενημερώθηκε σχετικά ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών. Ζητήθηκε επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδο του Μοράλες από τη χώρα.

image

Την Κυριακή ο Εμπράρδ πρόσφερε άσυλο στον Έβο Μοράλες, κάνοντας γνωστό ότι η μεξικανική πρεσβεία στη Λα Πας έχε ήδη υποδεχθεί περίπου 20 κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς.

Βενεζουέλα και Νικαράγουα «δείχνουν» οι ΗΠΑ για τη συνέχεια…

Προς το παρόν, ο μόνος που πανηγυρίζει είναι ο Τραμπ: «Η παραίτηση χθες του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία στο δυτικό ημισφαίριο», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον λαό της Βολιβίας που ζήτησε την ελευθερία και τις ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας που σεβάστηκαν τον όρκο τους να μην προστατεύουν μονάχα ένα πρόσωπο, αλλά το Σύνταγμα της Βολιβίας» συνέχισε.

«Αυτά τα γεγονότα στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στα παράνομα καθεστώτα στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα ότι η δημοκρατία και η βούληση των πολιτών θα θριαμβεύουν πάντα».

Την ίδια ώρα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Ουάσιγκτον καλεί όλες τις πλευρές στη Βολιβία να «κάνουν ένα βήμα πίσω», να απέχουν από τη βία, να τηρήσουν το κράτος δικαίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι η παραίτηση Μοράλες είναι πραξικόπημα, τη θεωρούν ως «έκφραση του λαού της Βολιβίας» που έχει κουραστεί από την αδιαφορία της κυβέρνησης προς τη βούλησή του.

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ προέτρεψε το κοινοβούλιο της Βολιβίας να συγκληθεί το συντομότερο για να κάνει δεκτή την παραίτηση Μοράλες και να ακολουθήσει τις επιταγές του συντάγματος για την πλήρωση του πολιτικού κενού.

Οι ΗΠΑ, εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν καμία προτίμηση μεταξύ των υποψηφίων, που πιθανόν ηγηθούν της Βολιβίας μετά την αποχώρηση Μοράλες.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όποιος εμπλακεί προσπαθώντας να διαστρεβλώσει το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στη Βολιβία δεν θα πρέπει να του επιτραπεί να συμμετάσχει στον επόμενο γύρο της εκλογικής διαδικασίας.