Το γιουαν δεν μπορεί να είναι «ο αποδιοπομπαίος τράγος» για τα αμερικανικά προβλήματα, σύμφωνα με το Πεκίνο.

Ads

Η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος δεν μπορεί να γίνεται «αποδιοπομπαίος τράγος για τα εσωτερικά προβλήματα των Αμερικανών», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, πριν από τη δημοσίευση έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που ενδέχεται να κατηγορεί το Πεκίνο ότι χειραγωγεί την ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος.

Η Κίνα είναι υπεύθυνη χώρα και θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στη νομισματική πολιτική της με βάση τις εσωτερικές συνθήκες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. Πρόσθεσε εξάλλου ότι δεν είναι δίκαιο να διατυπώνονται επικρίσεις για τις ισοτιμίες του γιουάν που βασίζονται μόνο στο εμπορικό πλεόνασμα που έχει η Κίνα.

Την ίδια ώρα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, δήλωσε
ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για την ενίσχυση του γεν, που η ισοτιμία του έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαπενταετίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

«Είμαι πολύ ανήσυχος από αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Ναότο Καν, ενώπιον του κοινοβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση για την ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος, που όσο ενισχύεται αποτελεί τροχοπέδη για τις ιαπωνικές εξαγωγές.

Ads

«Το G20 έχει συμφωνήσει στο ότι οι υπερβολικές διακυμάνσεις των ισοτιμιών δεν είναι επιθυμητές. Από αυτή την άποψη, η σημαντική άνοδος της ισοτιμίας του γεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική διακύμανση», πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.