Σε ανοιχτή θέση υπέρ της Σερβίας στο πρόβλημα του Κοσόβου, με συνδυαστική επίθεση στον ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, προχώρησε επισήμως η Κίνα, κλιμακώνοντας και την διεθνή διάσταση της κρίσης.

Ads

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε ενημέρωση την Τρίτη και σχολιάζοντας την κλιμάκωση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο τόνισε, ότι η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα

«Η Κίνα δίνει μεγάλη προσοχή στα εν λόγω γεγονότα και υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», είπε ο διπλωμάτης.

Η Μάο Νινγκ πρόσθεσε, ότι η Κίνα προτρέπει το ΝΑΤΟ να σεβαστεί ειλικρινά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και να πράξει ό,τι συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη.

Ads

Η διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι η κινεζική πλευρά αντιτίθεται στις μονομερείς ενέργειες των προσωρινών οργάνων αυτοδιοίκησης της Πρίστινα.

Τα παραπάνω «μεταφράζονται» ουσιαστικά, ότι το Πεκίνο θεωρεί το Κόσοβο τμήμα της Σερβίας και την παρουσία του ΝΑΤΟ σε αυτό, ως ένα είδος «κατοχής».

Σε αυτό το πλαίσιο, πολύ δύσκολα κάποιος παρατηρητής θα αποσύνδεε αυτή τη στάση της Κίνας στο Κόσοβο, με την στάση της υπέρ της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.