Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι κατολισθήσεις στις παράκτιες επαρχίες Γκουανγκντόνγκ και Φουτζιάν της Κίνας προκάλεσαν το θάνατο εννέα ανθρώπων, ενώ αγνοούνται, μέχρι στιγμής, δεκαεπτά άνθρωποι, ανέφεραν τη Δευτέρα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και οι τοπικές αρχές.

Ads

Στην Γκουανγκντόνγκ, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, 15 αγνοούνταν και 13 ήταν παγιδευμένοι από τη Δευτέρα, ανέφεραν οι τοπικές αρχές διαχείρισης εκτάκτων αναγκών.

Το Σισούι, μια πόλη της επαρχίας, κατέγραψε 369,3 χιλιοστά βροχόπτωσης σε 24 ώρες. Ο κατακλυσμός ώθησε τους αξιωματούχους να αυξήσουν τα επίπεδα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και να στείλουν ελικόπτερα για την εκκένωση και την παράδοση προμηθειών στους πληγέντες.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται στη γειτονική Φουτζιάν εξαιτίας των βροχοπτώσεων που η επαρχιακή μετεωρολογική υπηρεσία χαρακτήρισε ως “ακραίο φαινόμενο”, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι καταρρακτώδεις βροχές στην κομητεία Wuping της Φουτζιάν από το απόγευμα της Κυριακής είχαν προκαλέσει την κατάρρευση 378 σπιτιών και ανάγκασαν τις αρχές να ξεκινήσουν επείγουσα αντιπλημμυρική δράση.

Τις τελευταίες ημέρες, έντονες βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει την επαρχία, σπάζοντας ιστορικό ρεκόρ στην κομητεία Wuping. Οι οικονομικές απώλειες στην κομητεία ανήλθαν σε 415 εκατομμύρια γιουάν (57,19 εκατομμύρια δολάρια), ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πολλές περιοχές της νότιας Κίνας έχουν επηρεαστεί από τις βροχές των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις και συμβουλές για πλημμύρες.

Στην επαρχία Jiangxi, η μέση βροχόπτωση ήταν 24 χιλιοστά μεταξύ από τις 8 π.μ. της Κυριακής και τις 8 π.μ. της Δευτέρας, με 288 μετεωρολογικούς σταθμούς σε 56 νομούς να καταγράφουν σημαντικές βροχοπτώσεις, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Τσονγκτσίνγκ, οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν άνοδο της στάθμης των υδάτων πέντε ποταμών κατά 1 έως 3 μέτρα, σύμφωνα με το CCTV.