Πλημμύρες έπληξαν πόλεις στη νότια Κίνα μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις που έσπασαν ρεκόρ δεκαετιών με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρία άτομα να σκοτωθούν.

Ads

Πολλά προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε χωράφια και καλλιέργειες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Πλημμύρες στην Κίνα
Πλημμύρες στην Κίνα (EPA/XINHUA / Huang Guobao CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY)

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, «τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους», ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται 11 άνθρωποι.

Ads

Επιπλέον, πάνω από 53.000 άνθρωποι στην επαρχία χρειάστηκε να μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές, διευκρίνισε επίσης το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν και άλλοι εγκλωβίστηκαν κοντά στην πόλη Τζιανγκγουάν, στο βόρειο τμήμα της Γκουανγκντόνγκ, την πλουσιότερη και πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία της χώρας που αποτελεί το σύμβολο της κινεζικής κατασκευαστικής δύναμης, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Πλάνα που προβλήθηκαν από αυτό δείχνουν σπίτια στις όχθες ποταμού να έχουν καταστραφεί από τη λάσπη και μέλη σωστικών συνεργείων να παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους σε αθλητικό κέντρο.

Πλημμύρες στην Κίνα
Πλημμύρες στην Κίνα (EPA/XINHUA / Huang Guobao CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY)

 

Το Σαββατοκύριακο, οι πλωτές οδοί στο Γκουανγκντόνγκ υπερχείλισαν, συμπεριλαμβανομένου του ποταμού κοντά στο χωριό Χουάνγκ, όπου τα νερά από τις πλημμύρες έφτασαν στον δεύτερο όροφο των σπιτιών πλημμυρίζοντας παράλληλα χωράφια με ορυζώνες και πατάτες.

Διασώστες αγωνίζονταν σε διάφορες περιοχές της επαρχίας να απομακρύνουν κατοίκους που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, ορισμένοι μεταφέροντας ηλικιωμένους στις πλάτες τους, ενώ και ελικόπτερα αναπτύχθηκαν για τη διάσωση χωρικών που είχαν παγιδευτεί από κατολισθήσεις.

Τα καιρικά φαινόμενα στην Κίνα έχουν γίνει πιο έντονα και απρόβλεπτα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λένε οι επιστήμονες, με τις βροχοπτώσεις και την ξηρασία να την πλήττουν ταυτόχρονα.

Τα ρεκόρ βροχοπτώσεων για τον Απρίλιο έχουν καταρριφθεί σε πολλές περιοχές του Γκουανγκντόνγκ, με τις πόλεις Σαογκουάν, Ζαοκίνγκ και Ζιανγκμεν στα δυτικά και βόρεια της Γουανγκζου να είναι επίσης μισοβυθισμένες στα νερά των πλημμυρών.