Οι ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν την παρακολούθηση πιθανών νέων παραλλαγών του κορονοϊού από την Κίνα μετά την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στην χώρα, καθώς η Ισπανία και η Γαλλία επανάφεραν την επίδειξη αρνητικού τεστ στα αεροδρόμια, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας.

Ads

Το Politico από την πλευρά του σχολιάζει δηκτικά ότι οι χώρες της ΕΕ δεν άργησαν να εγκαταλείψουν το μεγαλύτερο μάθημα της πανδημίας.  Η αρχή της συλλογικής αντιμετώπισης των απειλών για την υγεία, η οποία διέπει τη λεγόμενη Ένωση Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγνοήθηκε με το πρώτο σημάδι του προβλήματος.

Αρκούσε μια έξαρση των κρουσμάτων COVID στην Κίνα για να ακολουθήσουν αρκετές χώρες της ΕΕ το δικό τους δρόμο και να εφαρμόσουν ταξιδιωτικά μέτρα που οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες του μπλοκ επέκριναν ως «αδικαιολόγητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με την Κίνα να εγκαταλείπει την πολιτική μηδενικού COVID, χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν αυστηροποιήσει τους συνοριακούς ελέγχους για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ενήργησε, επιβάλλοντας υποχρεωτικά τεστ για τους ταξιδιώτες που έφταναν από την χώρα της Ανατολής, αφήνοντας την ΕΕ να παλεύει να προλάβει μια άλλη ασύνδετη αντίδραση σε επίπεδο μπλοκ που σημάδεψε κάποιες από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19.

Ads

Τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην πόλη Ουχάν της Κίνας, οι αρχές κατήργησαν στις 7 Δεκεμβρίου την δρακόντεια πολιτική «μηδενικής covid». Χάρη σε αυτή ο πληθυσμός της Κίνας είχε προστατευθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία, χάρη στα μαζικά διαγνωστικά τεστ, την αυστηρή παρακολούθηση των μετακινήσεων, αλλά και με την επιβολή lockdown σε ολόκληρες περιοχές μετά τον εντοπισμό λίγων κρουσμάτων και την απομόνωση σε ειδικά κέντρα καραντίνας όσων βρίσκονταν θετικοί στην covid.

Τα ακραία αυτά μέτρα, που απομόνωσαν σε μεγάλο βαθμό την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας, ενώ τον Νοέμβριο ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών.

Μετά την άρση των μέτρων τα κινεζικά νοσοκομεία γέμισαν από ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και ευάλωτους πολίτες, πολύ λίγοι από τους οποίους έχουν εμβολιαστεί κατά της covid, ενώ πολλά φαρμακεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αντιπυρετικά.

Παρά την έξαρση των κρουσμάτων οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να άρουν από τις 8 Ιανουαρίου την υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα και να επιτρέψουν στους Κινέζους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια.

Σε επιφυλακή οι χώρες απέναντι στην Κίνα

Για προληπτικούς λόγους οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες – ανάμεσά τους η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ—ανακοίνωσαν ότι θα ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες με προέλευση την Κίνα. Η Νότια Κορέα έλαβε χθες Παρασκευή αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Φεβρουάριο του 2023.

Στη συνέχεια Γαλλία και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα απαιτούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν πριν την αναχώρησή τους αρνητικό τεστ 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Ιανουαρίου στη Βρετανία, ενώ από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου στη Γαλλία.

Η Ισπανία ζητεί «αρνητικό τεστ» ή «πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού» από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα.

Από την πλευρά της η Γερμανία εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλει τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ελβετία επεσήμανε χθες ότι δεν προβλέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα.

ΠΟΥ: Η Κίνα να μοιράζεται στοιχεία σε πραγματικό χρόνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογήσει την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων από COVID-19 στην Κίνα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Οι μολύνσεις από COVID-19 αυξήθηκαν στην Κίνα αυτόν τον μήνα, μετά την άρση της πολιτικής της “μηδενικής COVID”, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών μοριακών διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό στον πληθυσμό της.

Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν όλες επιβάλει τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

“Για να γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση κινδύνου για την κατάσταση της COVID-19 στο έδαφος της #China, ο ΠΟΥ χρειάζεται πιο λεπτομερείς πληροφορίες”, αναφέρει ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε μήνυμα που ανήρτησε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ στο Twitter.