Μία ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας ερευνούν οι Κινεζικές αρχές, η οποία φέρεται να χρηματοδοτείται από τοπικές αρχές για να κρατάει σε «μυστικές φυλακές» πολίτες που οι αρχές θεωρούν ότι επικρίνουν υπερβολικά την τοπική εξουσία.

Ads

Ο επικεφαλής της εταιρείας Anyuanding συνελήφθη κατηγορούμενος για «παράνομη κράτηση προσώπων» και για «παράνομες εμπορικές δραστηριότητες».

Η εν λόγω ιδιωτική εταιρεία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επενέβαινε κατόπιν αιτημάτων από γραφεία επαρχιακών αξιωματούχων, για να εμποδίζει πολίτες, οι οποίοι υπέβαλαν προσφυγές, να διαδηλώσουν ή να απευθύνουν τα παράπονά τους στην κεντρική κυβέρνηση.

Οι ενώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τακτικά την ύπαρξη «μυστικών φυλακών» στο Πεκίνο και σε άλλες κινεζικές πόλεις, όπου πολίτες μπορεί να κρατούνται επί μήνες χωρίς καμία νομική διαδικασία και να υφίστανται επανειλημμένα βιαιότητες.

Ads

Το σύστημα των προσφυγών, το οποίο έχει κληρονομηθεί από την αυτοκρατορική εποχή, επιτρέπει στους πολίτες να απευθύνονται απ’ ευθείας στις διοικήσεις, αν θεωρούν τον εαυτό τους θύμα αδικίας, και να μεταβαίνουν στο Πεκίνο για να απευθυνθούν στο «κέντρο».

«Η πραγματικότητα είναι ότι το πρόβλημα των μυστικών φυλακών υπερβαίνει σημαντικά το πλαίσιο μιας μόνον εταιρείας. Εμπλέκεται σ’ αυτό ένα δίκτυο κυβερνητικών αξιωματούχων, δυνάμεων ασφαλείας, πάρα πολλών διεφθαρμένων ντυμένων με πολιτικά και δεκάδων κέντρων (κράτησης) μόνο στο Πεκίνο», δήλωσε ο Φελίμ Κιν της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), χαρακτηρίζοντας ωστόσο «ενθαρρυντική εξέλιξη» την διεξαγωγή ερευνών από την αστυνομία.