Ο δικηγόρος υπερασπιστής Kινέζων διαφωνούντων Γκάο Ζισένγκ, ο οποίος έχει εξαφανιστεί από τον Απρίλιο του 2010, είχε δηλώσει πως βασανίστηκε από αστυνομικούς, σε συνέντευξη την οποία είχε παραχωρήσει προτού εξαφανιστεί και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Associated Press.

Ads

“Επί 48 ώρες, η ζωή μου κρεμόταν από μια κλωστή”, είχε δηλώσει ο δικηγόρος, λέγοντας ότι τρεις αστυνομικοί τον αντιμετώπισαν το Σεπτέμβριο του 2009 “με απερίγραπτη βαρβαρότητα”, τη χειρότερη που είχε υποστεί κατά τους 14 μήνες της κράτησής του που είχε αρχίσει στην αρχή εκείνης της χρονιάς.

Μια εβδομάδα πριν από την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Χου Τζιντάο στις ΗΠΑ, το αμερικανικό πρακτορείο δημοσιοποίησε τη συνέντευξη αυτή, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο και ο Γκάο ήθελε να κρατηθεί στο συρτάρι, εκτός αν εξαφανιζόταν και πάλι ή κατέφευγε στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο δικηγόρος αναφέρει πως οι δεσμοφύλακές του, του είχαν πει: “Ξέχασε πως είσαι άνθρωπος. Δεν είσαι παρά ένα ζώο”. Επί δύο ημέρες και δύο νύκτες, οι αστυνομικοί τον ξυλοκοπούσαν διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο με τα όπλα τους, πριν τελικά τον δέσουν χρησιμοποιώντας πλαστικές σακούλες.

Ads

Ο Γκάο είπε πως οι πράξεις αυτές ήταν χειρότερες από προηγούμενα βασανιστήρια που είχε υποστεί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, όταν του είχαν γίνει ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα και τον είχαν κάψει με τσιγάρα στο επίπεδο των ματιών.

Ο Γκάο Ζισένγκ έγινε γνωστός για τον αγώνα του για το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών στην Κίνα. Ο Γκάο είχε συλληφεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια από την κρατική ασφάλεια και είχε εξαφανιστεί για πολλούς μήνες, ακόμη και τον Ιούλιο του 2008, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η σύζυγός του, η Γκενγκ Χε, η οποία κατάφερε να διαφύγει στις ΗΠΑ, δήλωσε στο AssociatedPress ότι από τον Απρίλιο του 2010 δεν έχει νέα από το σύζυγό της.