Η Κίνα δήλωσε σήμερα «βαθιά ανήσυχη» για τις συγκρούσεις στο Ισραήλ, που έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, και έκανε έκκληση σε όλες τις πλευρές για «αυτοσυγκράτηση», υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη για λύση δύο κρατών και δημιουργία ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης.

Ads

«Η Κίνα ανησυχεί βαθιά για την τωρινή κλιμάκωση των εντάσεων και της βίας μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός άμεσα, να προστατεύσουν τους αμάχους και να εμποδίσουν μια νέα επιδείνωση της κατάστασης», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

«Η επανάληψη της σύγκρουσης δείχνει για άλλη μια φορά ότι η παρατεταμένη ακινησία της ειρηνευτικής διαδικασίας δεν μπορεί να διαρκέσει», ανέφερε εκπρόσωπος στην ανακοίνωση.

«Η θεμελιώδης διέξοδος από τη σύγκρουση έγκειται στην εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών και στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης», τόνισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ads

Το υπουργείο προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα «να δράσει με μεγαλύτερη επείγουσα ανάγκη, να εντείνει τη συμβολή της στο Παλαιστινιακό ζήτημα, να διευκολύνει την ταχεία επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ και να βρει έναν τρόπο για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Κίνα «θα συνεχίσει να εργάζεται αδιάκοπα με τη διεθνή κοινότητα προς αυτή την κατεύθυνση».