Τους 81 έφτασαν οι νεκροί από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, ενώ 2.744 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, μετά τον εντοπισμό 769 νέων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο την Δευτέρα.

Ads

Πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε κανένας νέος θάνατος πέραν της επαρχίας Χουμπέι, της εστίας της μόλυνσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ επισκέφθηκε την Δευτέρα την πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός.  Ο Λι επισκέφθηκε την πόλη για να επιθεωρήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας, συναντήθηκε με ασθενείς και με μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Ο Λι πήγε στην Ουχάν για να «κατευθύνει» το έργο των υγειονομικών αρχών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης. Δόθηκαν ταυτόχρονα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες ο Κινέζος πρωθυπουργός εικονίζεται με μπλε ιατρική μπλούζα και μάσκα ίδιου χρώματος στο πρόσωπο. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου στην πόλη αφότου ξέσπασε η επιδημία.

Ads

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας Μα Σιαογουέι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον ιό είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες και ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), έναν άλλο κοροναϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τις διακοπές για την Πρωτοχρονιά μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού 2019-nCoV, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.

Η περίοδος των διακοπών υπό κανονικές συνθήκες θα έληγε στις 30 Ιανουαρίου.

Τα σχολεία, που αυτήν την περίοδο δεν λειτουργούν, θα παρατείνουν επίσης τις διακοπές τους. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες όμως θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας, διευκρίνισε η τηλεόραση.

Επίσης, απαγορεύεται σε όλη τη χώρα η εμπορία αγρίων ζώων σε αγορές, εστιατόρια και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα άγρια ζώα –και συχνά θηράματα λαθροκυνηγών– που πωλούνται στοιβαγμένα στις κινεζικές αγορές θεωρούνται πως δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την επώαση ιών και την εύκολη μετάδοσή τους στους ανθρώπους. Φίδια, παγώνια, κροκόδειλοι και άλλα είδη διατίθενται προς πώληση στην Taobao, την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου που διαχειρίζεται η Alibaba.

Οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις χειραψίες, σε μήνυμα που εστάλη σε χρήστες κινητών τηλεφώνων σήμερα το πρωί. Παράλληλα, οι τοπικές αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της πόλης, όπως ανέφερε το κρατικό ραδιόφωνο CNR.

Σε εγρήγορση η ΕΕ

Την αξιολόγηση κινδύνου για τον κοροναϊό από την Κίνα, επικαιροποίησε  το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Το ECDC συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση στον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων από την Κίνα προς τις χώρες της ΕΕ, και προειδοποιεί ότι τυχόν καθυστερημένη ανίχνευση περιστατικών συνεπάγεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος της δευτερογενούς μετάδοσης.

Αναλυτικά, στην έκθεσή του το ECDC αναφέρει τα εξής: «Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, στο Ουχάν, σην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, αναφέρθηκε ένα σύμπλεγμα περιπτώσεων πνευμονίας άγνωστης αιτιολογίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) της Κίνας ανέφερε ένα νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV) ως τον αιτιολογικό παράγοντα της επιδημίας αυτής, η οποία ανήκει φυλογενετικά στην ομάδα SARS-CoV.

»Στις 26 Ιανουαρίου 2020, έχουν αναφερθεί συνολικά 2.026 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις 2019-nCoV, 1.988 στην Κίνα και 38 εισαγόμενες περιπτώσεις από άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. 56 θάνατοι έχουν αναφερθεί μεταξύ των περιπτώσεων. Οι κινεζικές αρχές υγείας έχουν επιβεβαιώσει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της επαρχίας Χουμπέι και επιπλέον 16 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν επιμολυνθεί”, αναφέρει το ΕCDC.

Σε σχέση με τις περιπτώσεις που εισήχθησαν στην Ευρώπη, το ECDC σημειώνει: “Στις 24 Ιανουαρίου 2020 εντοπίστηκαν στη Γαλλία οι πρώτες εισαγόμενες περιπτώσεις (3) του 2019-nCoV.

»Η ταχεία αύξηση του αριθμού των αναφερόμενων περιπτώσεων μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στα συνεχιζόμενα βελτιωμένα πρωτόκολλα δοκιμών και στις επιδημιολογικές έρευνες των κινεζικών αρχών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αρχική πηγή παραμένει άγνωστη και έχει τεκμηριωθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αναμένονται περαιτέρω περιπτώσεις και θάνατοι”, προειδοποιεί το ECDC.

«Περαιτέρω κρούσματα αναμένονται επίσης από ταξιδιώτες από την επαρχία Χουμπέι. Επομένως, οι υγειονομικές αρχές στα Κράτη Μέλη πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να ενισχύσουν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε ένα τέτοιο γεγονός», τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Σημειώνει ωστόσο ότι “υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες όσον αφορά την εκτίμηση του κινδύνου αυτού του συμβάντος, λόγω έλλειψης λεπτομερών επιδημιολογικών αναλύσεων” και τονίζει ότι βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, το ECDC θεωρεί ότι:

  1. η πιθανή επίπτωση των εστιών 2019-nCoV είναι υψηλή.
  2. η περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση είναι πιθανή.
  3. υπάρχει σήμερα μια μέτρια πιθανότητα μόλυνσης για τους πολίτες της ΕΕ/ΕΟΧ που διαμένουν ή επισκέπτονται το Ουχάν.
  4. υπάρχει μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω εισαγωγής περιστατικών σε χώρες με μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει από το Ουχάν, δηλαδή από χώρες της Ασίας.
  5. υπάρχει μια μέτρια πιθανότητα περαιτέρω εισαγωγής των υποθέσεων στις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ.
  6. η τήρηση των κατάλληλων πρακτικών πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, ιδίως στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ που συνδέονται απευθείας με το Χουμπέι, σημαίνει ότι η πιθανότητα να διαπιστωθεί κρούσμα στην ΕΕ που οδηγεί σε δευτερογενείς περιπτώσεις εντός της ΕΕ/ ΕΟΧ είναι χαμηλή.
  7. ο αντίκτυπος της καθυστερημένης ανίχνευσης μιας εισαγόμενης υπόθεσης σε μια χώρα της ΕΕ / ΕΟΧ χωρίς την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων θα ήταν υψηλός, συνεπώς σε ένα τέτοιο σενάριο ο κίνδυνος δευτερογενούς μετάδοσης στο περιβάλλον της κοινότητας εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός.

Τα συμπεράσματα υπογράφει ο Josep Jansa, κύριος εμπειρογνώμονας του ECDC για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, και για την έκθεση συνεργάστηκαν οι ερευνητές Cornelia Adlhoch, Agoritsa Baka, Eeva Broberg, Sergio Brusin, Bruno Ciancio, Dragoslav Domanovic, Laura Espinosa, Céline Gossner, Katrin Leitmeyer, Grazina Mirinaviciute, Teymur Noori, Pasi Penttinen, Διαμαντής Πλάχουρας και Emmanuel Robesyn.

Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ

Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Συγκεκριμένα στο μήνυμά της η Επίτροπος αναφέρει τα εξής: “παρακολουθούμε την εξελισσόμενη κατάσταση με τον κοροναϊό πολύ στενά και έχουμε συγκαλέσει σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ για τη Δευτέρα, ώστε να επεξεργαστούμε τις επιλογές απόκρισης και τις ανάγκες προετοιμασίες που απαιτούνται για τα κράτη μέλη”.

Η αρμόδια Επίτροπος σημειώνει: “Βρίσκομαι σε στενή επικοινωνία με τα κράτη μέλη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και τo Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control – ΕCDC)”.

“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτείνουμε την αντίδρασή μας αν χρειαστεί”, καταλήγει η Επίτροπος Κυριακίδου.

Πέμπτο κρούσμα στις ΗΠΑ

Πέντε είναι τα κρούσματα του νέου κοροναϊού που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν απόψε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα», είπε η Νάνσι Μεσόνιερ, η υπεύθυνη των CDC για τις αναπνευστικές παθήσεις. Όπως διευκρίνισε, είναι σε εξέλιξη οι εργαστηριακές εξετάσεις για περίπου 100 άλλους ασθενείς.

Την Κυριακή ανακοινώθηκε ένα κρούσμα στο Λος Άντζελες και άλλο ένα στην κομητεία Μαρικόπα, της Αριζόνα. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί άλλο ένα κρούσμα στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με την Υγειονομική Υπηρεσία της κομητείας Όραντζ, ο άνδρας που προσβλήθηκε από τον ιό έχει ταξιδέψει από την Γουχάν και σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), οι εξετάσεις στον ασθενή βγήκαν θετικές. Ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα σε τοπικό νοσοκομείο και η κατάστασή του δεν κρίνεται σοβαρή.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο ιός μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο στην κομητεία Όραντζ. Ο κίνδυνος μιας μετάδοσης σε τοπικό επίπεδο παραμένει μικρός μέχρι τώρα» διαβεβαιώνει η Υγειονομική Υπηρεσία της κομητείας.

Οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει καμία πληροφορία σχετικά με τον τρόπο που αφίχθη το πρόσωπο αυτό στις ΗΠΑ ούτε για την ταυτότητά του. Τα άλλα δύο κρούσματα στις ΗΠΑ αφορούν μια 60χρονη που επέστρεψε από την Γουχάν στις 13 Ιανουαρίου και διαμένει στο Σικάγο και έναν άνδρας, περίπου 30 ετών, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, που είχε επίσης επισκεφθεί πρόσφατα την κινεζική πόλη.

Συντονισμένες απομακρύνσεις ξένων υπηκόων

Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει στις ΗΠΑ το προσωπικό του από το προξενείο της Γουχάν και θα προσφέρει περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες Αμερικανούς υπηκόους σε πτήση της 28ης Ιανουαρίου προς το Σαν Φρανσίσκο.

Ομοίως, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για να προγραμματιστεί μια πτήση τσάρτερ για όσους Ιάπωνες υπηκόους επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Γουχάν.

Τρόπους απομάκρυνσης των περίπου 800 Γάλλων υπηκόων που ζουν στη Γουχάν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής και η γαλλική κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας, μετά την ειδική κυβερνητική σύσκεψη, οι Γάλλοι υπήκοοι που θέλουν να φύγουν από την κινεζική πόλη – επίκεντρο του ιού μπορούν να αναχωρήσουν με απευθείας πτήση στα μέσα της εβδομάδας και ακολούθως θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Στη Γαλλία εξάλλου ήδη υπάρχουν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα πρώτα στην Ευρώπη. Και οι τρεις είναι Κινέζοι που επέστρεψαν από ταξίδια εκεί.