Έναν επιπλέον ‘’φόβο’’ φαίνεται πως απέκτησαν οι Κινέζοι πολίτες που χρησιμοποιούν τα ‘microblogs’, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες με το γνωστό Twitter, καθώς τα όσα διαμείβονται εκεί μπορούν να τους οδηγήσουν μέχρι και σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας ή στη φυλακή.
Ads
Αυστηρές ποινές επιβάλλονται στη χώρα σε εκείνους τους χρήστες οι οποίοι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις ή επινοούν άσχημα σενάρια στον κυβερνοχώρο, ενώ παράλληλα ζητούνται από τους χρήστες τα πραγματικά τους ονόματα για την εγγραφή σε ένα ‘microblog’.
Το φαινόμενο αρχίζει να λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις και αυτό γιατί κάθε φορά που υπάρχει μία φήμη ή ένα θέμα γενικού ενδιαφέροντος κάποιος καταλήγει στη φυλακή.
Έγκλημα η διάδοση ψευδών ειδήσεων
Πρόσφατο είναι το παράδειγμα ενός ατόμου με το όνομα Λίου που εστάλη σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας για αναμόρφωση ως ύποπτος για διάδοση φημών, μετά την διάψευση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας της Κίνας για «μία υπόθεση SARS στην πόλη Μπάοντινγκ στη Βόρεια Κίνα». Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος επρόκειτο απλά για έναν αδενοϊό τύπου 55 που προκάλεσε μία λοίμωξη του αναπνευστικού του ασθενή.
Είναι βέβαια πιθανό ο Λίου απλώς να ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ανεπιβεβαίωτες φήμες με στόχο να αυξήσει την επισκεψιμότητά της , χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι τις διαστρέβλωσε σκόπιμα. Το σίγουρο είναι από την άλλη ότι αυτό προκάλεσε αρκετά προβλήματα στις τοπικές αρχές.
Σύμφωνα με τον νόμο Εκτάκτου Ανάγκης της Κίνας «Όποιος κατασκευάζει και διαδίδει ψευδείς πληροφορίες για ατυχήματα ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να τιμωρείται αναλόγως». Νομικά βέβαια μένει να εξεταστεί εάν ο δράστης γνώριζε ή όχι ότι προβαίνει σε «διάδοση ψευδών ειδήσεων».
Όπως υποστηρίζουν κάποιοι, θα μπορούσε για παράδειγμα ο Λίου να έχει ενημερωθεί από άλλους ανθρώπους για κάποιο κρούσμα SARS και να ήθελε να προειδοποιήσει την τοπική κοινωνία. Εκεί μία ποινή διετούς καταναγκαστικής εργασίας θα ήταν υπερβολική.
Κρατική λογοκρισία
Το φαινόμενο αποσιώπησης σημαντικών ειδήσεων από την κινεζική κυβέρνηση δεν είναι πρωτόγνωρο καθώς αρκετές φορές κάτω από διάφορες δικαιολογίες έχουν γίνει προσπάθειες να διαψευσθούν σημαντικές πληροφορίες από το λαό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιδημία SARS του 2003 η οποία με κατάφωρα ψέματα διαψευδόταν από αξιωματούχους της κυβέρνησης για καιρό μη επιτρέποντας έτσι στους πολίτες να προφυλαχθούν και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.
Ποιός μπορεί να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι δεν συνέβη και τώρα στο Μπάοντινγκ κάτι αντίστοιχο από το οποίο θα έπρεπε να προστατευτούν πριν να είναι πάλι αργά;
Το σημαντικότερο είναι όμως ένα πέπλο κρατικής λογοκρισίας που απλώνεται πάνω από τους χρήστες των ‘microblogs’ στην Κίνα οι οποίοι , μετά και την υποχρέωσή τους να εγγράφονται με το πραγματικό τους όνομα, θα είναι αναγκασμένοι να αυτολογοκρίνονται. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να ‘’πέσουν’’ στα χέρια των κρατικών αξιωματούχων και να οδηγηθούν σε καταναγκαστική εργασία ή ακόμα και στα ψυχιατρεία επειδή αντιτάχθηκαν στις κυβερνητικές πληροφορίες.
Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν θα είναι πια ελεύθερος να αμφισβητήσει από δω και στο εξής την κυβέρνηση από διαδικτύου.
Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >