Μετά την επιτυχή διαμεσολάβηση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, η Κίνα θέλει να προωθήσει ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη για λύση δύο κρατών.

Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας είπε στους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομολόγους του ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, και των επικεφαλής της διπλωματίας του Ισραήλ και της Παλαιστίνης έρχονται εν μέσω των πρόσφατων κινήσεων του Πεκίνου να αποκτήσει ενεργό ρόλο διαμεσολαβητή στη διεθνή κοινότητα.

Ο Τσιν ενθάρρυνε «βήματα για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών» και δήλωσε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να παράσχει διευκολύνσεις για αυτό», σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα (17/4) με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ελί Κοέν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης Xinhua.

Ads

Στη συνομιλία του με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριγιάντ Αλ Μαλίκι, ο Τσιν φέρεται να είπε ότι το Πεκίνο υποστηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό.

Και στις δύο συνομιλίες τόνισε την πίεση της Κίνας για ειρηνευτικές συνομιλίες στη βάση της εφαρμογής μιας «λύσης δύο κρατών», ανέφερε το Xinhua.

Οι συνομιλίες διεξάγονται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων στο Ισραήλ. Οι συγκρούσεις στο τέμενος αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα αυτό το μήνα προκάλεσαν την καταδίκη αραβικών χωρών από όλη την περιοχή. Η Σαουδική Αραβία, με την οποία το Ισραήλ ελπίζει να εξομαλύνει τους δεσμούς του, δήλωσε ότι η «έφοδος» του Ισραήλ στο αλ-Άκσα υπονομεύει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Ο Τσιν φέρεται να είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του ότι η Κίνα «ανησυχεί για την τρέχουσα ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, και η τρέχουσα κορυφαία προτεραιότητα είναι να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο και να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης ή ακόμη και μια ανεξέλεγκτη έξοδος».

Οι πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις του Πεκίνου έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή. Μεσολάβησε τον Μάρτιο για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας – αντιπάλων σε μια περιοχή όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες για δεκαετίες ήταν ο κύριος διπλωματικός παράγοντας ισχύος.

«Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αποκατέστησαν πρόσφατα τις διπλωματικές σχέσεις μέσω διαλόγου, δίνοντας ένα καλό παράδειγμα υπέρβασης των διαφορών μέσω του διαλόγου», δήλωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

Η συμφωνία αυτή είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, όπου και οι δύο πλευρές είναι εγκλωβισμένες σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων.

Τον Φεβρουάριο, το Πεκίνο παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείως για την Ουκρανία μετά από συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν. Προέτρεπε όλα τα μέρη να αποφύγουν την πυρηνική κλιμάκωση, χωρίς να καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Ενώ οι δυτικοί ηγέτες απέρριψαν σε μεγάλο βαθμό την πρόταση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε προσεκτικά το σχέδιο, αλλά δήλωσε ότι θα ήταν αποδεκτό μόνο εάν οδηγούσε τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από όλα τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

*Με πληροφορίες από Guardian