Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ερευνά τη σύνθεση μιας μεγάλης πορτοκαλοκαφέ κηλίδας που εντοπίστηκε να επιπλέει κοντά στις εκβολές του ποταμού Μισισιπή και ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να αποτελείται από πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει από το κοίτασμα της BP στον Κόλπο του Μεξικού ή να αποτελείται από φύκια.

Ads

Ένα περιπολικό βρίσκεται στην περιοχή, 3-5 χλμ. ανοικτά του Τάιγκερ Πάς, βορειοδυτικά της πόλης Βένις, στη Λουιζιάνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής Τζεφ Χολ.

“Η πρωταρχική μας ανησυχία είναι μη φθάσει στις ακτές και σε ευαίσθητες περιοχές”, δήλωσε ο Χολ, προσθέτοντας ότι η πρώτη εντύπωση που σχημάτισαν οι άνδρες της ακτοφυλακής είναι πως πρόκειται “για φύκια”.

Πάντως “εάν αποδειχθεί ότι είναι πετρελαιοκηλίδα θα την καθαρίσουμε”, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί αναμένουν τα αποτελέσματα των δοκιμών για την κηλίδα, που έχει μήκος περίπου 2,5 μίλια και πλάτος 200-300 μέτρα, την Τρίτη.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μόλυναν τον Κόλπο του Μεξικού κατά τη χειρότερη διαρροή που έχει σημειωθεί ποτέ παγκοσμίως τον περασμένο Απρίλιο όταν πλατφόρμα της BP εξερράγη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι μεγάλο μέρος του καυσίμου “διαλύθηκε” στο νερό, όμως επιστήμονες και αλιείς αμφισβητούν την άποψη αυτή.