Kαταιγισμό βαλλιστικών πυραύλων στο Κίεβο εξαπέλυσε η Ρωσία τα ξημερώματα της Τετάρτης (13/12), τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές σε πολυκατοικίες, στην τρίτη επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας την τελευταία εβδομάδα.

Ads

Η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 3 τα ξημερώματα, με μια σειρά εκρήξεων που ακούστηκαν στο Κίεβο καθώς ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα της πόλης. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε και τους 10 πυραύλους που είχαν στόχο την πρωτεύουσα, αλλά λόγω των αναχαιτίσεων τα συντρίμμια προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε πολυκατοικίες στην ανατολική συνοικία Dniprovskyi του Κιέβου.

Το μέγεθος των ζημιών ήταν εμφανές το πρωί της Τετάρτης: Τα παράθυρα ορισμένων κτιρίων είχαν σπάσει, καμένα αυτοκίνητα και ένας μεγάλος κρατήρας στην είσοδο ενός κτιρίου.

Ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, στεκόμανος δίπλα στον κρατήρα, δήλωσε ότι 53 άνθρωποι τραυματίστηκαν εκ των οποίων τουλάχιστον 20 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, αναμεσά τους δύο παιδιά. Ένα κοντινό κτίριο νοσοκομείου υπέστη επίσης ζημιές, σύμφωνα με τον Κλίτσκο.

Ads

Λίγα μέτρα πιο πέρα, οι κάτοικοι που είχαν απομακρυνθεί από τα διαμερίσματά τους έκαναν ουρά για φαγητό και ζεστά ροφήματα που μοίραζε μια ομάδα του Ερυθρού Σταυρού. Πολλοί είπαν ότι είχαν σοκαριστεί από την επίθεση και προσπαθούσαν να εκτιμήσουν τις ζημιές, κοιτάζοντας την κατεστραμμένη πρόσοψη ενός κτιρίου.

Η στρατιωτική διοίκηση της πόλης ανέφερε ότι 35 κτίρια υπέστησαν ζημιές από τη νυχτερινή επίθεση και ότι τα συντρίμμια που έπεσαν είχαν επίσης προκαλέσει ζημιές σε μέρος της υδροδότησης του Κιέβου.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον για να απευθύνει έκκληση για περισσότερη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Το πρωί της Τετάρτης ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «συμφώνησε να εργαστεί για την αύξηση του αριθμού των συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία».

«Οι πιστοί της Ρωσίας στη Μόσχα πανηγύρισαν όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν να μπλοκάρουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του. «Ο οικοδεσπότης μιας εκπομπής που διοικείται από το Κρεμλίνο είπε: “Μπράβο Ρεπουμπλικάνοι, αυτό είναι καλό για εμάς”. Αν σας πανηγυρίζουν οι Ρώσοι προπαγανδιστές, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τι κάνετε. Η ιστορία θα κρίνει αυστηρά όσους γύρισαν την πλάτη τους στην υπόθεση της ελευθερίας» σημείωσε ο Μπάιντεν.