Σε μια δήλωση που θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερα από όσα γίνονται ευθέως αντιληπτά, η αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, Ιρίνα Μούντρα, είπε, ότι είναι αδύνατο να υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία με την Ρωσία, εάν η τελευταία δεν καταβάλει αποζημιώσεις στο Κίεβο.

Ads

Σύμφωνα με την Ουκρανή αξιωματούχο, ούτε το Κίεβο ούτε η «διεθνής κοινότητα» συμφωνούν με την εκδοχή μιας συμφωνίας χωρίς αποζημιώσεις.

Η Μούντρα υπενθύμισε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στη Ρωσία να ανακτήσει μερική πρόσβαση στα περιουσιακά της στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της, υπό δύο προϋποθέσεις: Να τερματιστεί η στρατιωτική επιχείρηση και να καταβληθούν αποζημιώσεις στην Ουκρανία.

«Αν η Ρωσία νομίζει ότι θα υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία χωρίς αποζημιώσεις – δεν θα συμβεί. Η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει ποτέ. Και η ειρήνη δεν θα προχωρήσει, γιατί κάποιος πρέπει να πληρώσει αυτές τις αποζημιώσεις. Αν όχι η Ρωσία, τότε ποιος;» δήλωσε η Μούντρα.

Ads

Σύμφωνα με την ίδια, οι ουκρανικές αρχές εργάζονται για τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού αποζημίωσης, ο οποίος θα περιλαμβάνει τη σύσταση μιας επιτροπής και ενός ειδικού ταμείου. Ταυτόχρονα, συζητούνται επί του παρόντος οι νομικοί όροι για την ύπαρξη μιας τέτοιας δομής.

Η παραπάνω δήλωση και, πολύ περισσότερο, το γεγονός ότι βρίσκονται ήδη στα σκαριά τέτοιοι ειρηνευτικοί μηχανισμοί, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που κατά κοινή ομολογία, εντός και εκτός Ουκρανίας, η κατάσταση στο μέτωπο δεν είναι ευνοϊκή για το Κίεβο.

Η παραπάνω πραγματικότητα πιέζει, όχι μόνο τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και τους δυτικούς συμμάχους του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης πιέσεις στο εσωτερικό τους, λόγω του ότι, η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, αφενός συνιστά οικονομική αιμορραγία, αφετέρου δεν έχει πρακτικά αποτελέσματα.

Τον Μάιο του 2022, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι θα χρειαστούν 600 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τη στρατιωτική επιχείρηση και όλη η Ευρώπη και η Ρωσία θα πρέπει να επενδύσουν σε αυτό – πληρώνοντας αποζημιώσεις.

«Είμαι βέβαιος ότι μετά τη νίκη θα τα κάνουμε όλα αρκετά γρήγορα και η Ουκρανία θα είναι ακόμη πιο όμορφη από πριν, υποστήριξε ο Ουκρανός ηγέτης.

Δεδομένου ότι η νίκη πλέον δεν είναι ορατή, το Κίεβο προφανώς δουλεύει εντατικά μόνο το οικονομικό κομμάτι που υπονοείται στην παραπάνω προεδρική πρόταση.

Πάντως, το ζήτημα των αποζημιώσεων, δεν φαίνεται να είναι δημοφιλές σε διεθνές επίπεδο.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που υποχρέωνε τη Ρωσία να αποζημιώσει την Ουκρανία για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης.

Το έγγραφο ζητούσε τη δημιουργία ενός «διεθνούς οργάνου» που θα αξιολογούσε τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ουκρανική πλευρά και θα παρακολουθούσε τις πληρωμές.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι «ενορχηστρωτές» του ψηφίσματος προσπαθούν να «διαπράξουν ληστεία».

Το θέμα είναι ότι το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από 94 χώρες, 14 χώρες τάχθηκαν εναντίον του και 73 απείχαν από την ψηφοφορία.

Η Washington Post σχολίασε τότε, ότι αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο υποστήριξης μεταξύ των πέντε ψηφισμάτων για την Ουκρανία που υιοθέτησε μέχρι εκείνη τη στιγμή η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.