Με πυραυλική επίθεση «υποδέχθηκε» η Ρωσία τον επικεφαλής της διπλαματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο το πρωί της Τετάρτης.

Ads

Ο επίτροπος χρειάστηκε να κατέβει με την υπόλοιπη αντιπροσωπεία στο υπόγειο που λειτουργεί ως καταφύγιο στο ξενοδοχείο όπου διαμένει.

Ο συναγερμός ήχησε περίπου στις 6 το πρωί τοπική ώρα (3:00 GMT) και τον ανάγκασε να κατέβει στο καταφύγιο πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα συναντήσεων του σήμερα, το οποίο περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

«Πύραυλοι πάνω από το Κίεβο και πάνω από τα ανατολικά της Ουκρανίας», ανέφερε αρχικά στο Telegram ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ads

Λίγο αργότερα, το ίδιο επίσημο κανάλι πρόσθεσε ότι «αρκετοί πύραυλοι» κατευθύνονταν προς το Κίεβο.

Μία ώρα αφότου ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούσαν για πιθανές επιθέσεις στην πόλη, ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη στο κέντρο του Κιέβου που θα μπορούσε να προκληθεί από την πρόσκρουση ενός άλλου βλήματος που εκτόξευσε η ουκρανική αεράμυνα σε ρωσικό πύραυλο.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης του Κιέβου επιβεβαίωσε την ώρα του βρυχηθμού ότι η αεράμυνα είχε ενεργοποιηθεί και ζήτησε από τους κατοίκους της πρωτεύουσας να μην εγκαταλείψουν τα καταφύγια μέχρι να τελειώσει ο συναγερμός.

«Έγινε έκρηξη στο Κίεβο», ανέφερε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο στο κανάλι του στο Telegram.

«Μια έκρηξη στην πόλη. Μην εγκαταλείψετε τα καταφύγια πριν χτυπήσει ο συναγερμός!», πρόσθεσε.

Αργότερα ενημέρωσε ότι δύο γραμμές ηλεκτροδότησης υπέστησαν ζημιές και προκλήθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Γκολοσεέφσκι της πόλης.