Αψηφώντας το χιόνι και τη χαμηλή θερμοκρασία οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και τη Δευτέρα στην πλατεία Ανεξαρτησίας στην Ουκρανική πρωτεύουσα συνεχίζοντας τον αποκλεισμό των κυβερνητικών κτιρίων. Ο αστυνομικός κλοιός στενεύει γύρω τους καθώς δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο του Κιέβου.

Ads

 
Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης κατηγορώντας την για στροφή προς τη Ρωσία μετά την απόφασή του προέδρου Βίκτορ Γιανκουκόβιτ να αναστείλει τις συζητήσεις για την εμπορική σύνδεση της Ουκρανίας με την Ευρώπη.
 
Η ξαφνική απόφαση του Γιανουκόβιτς πυροδότησε το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων στην Ουκρανία μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση.

 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον κάλεσε να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση. Ο Ουκρανός πρόεδρος, μια ημέρα μετά τη μαζική διαδήλωση όπου διαδηλωτές έριξαν το άγαλμα του Λένιν, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και αποδέχτηκε την έναρξη ενός διαλόγου ώστε να βρεθεί διέξοδος στην κρίση.
 
Ο Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί την Τρίτη με τους τρεις πρώην προέδρους της χώρας (Λεονίντ Κραβτσούκ, Λεονίντ Κούτσμα, Βίκτορ Γιούσενκο) για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις. Σημειώνεται πως και οι τρεις πρώην πρόεδροι έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα την υποστήριξή τους στο «Κίνημα για την Ευρώπη» και στους φιλοευρωπαϊστές διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, έχοντας ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Ουκρανίας.

 

Έτοιμος για συνομιλίες δήλωσε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, ωστόσο εξέφρασε και τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο μιας βίαιης διάλυσης των συγκεντρωμένων από τις αστυνομικές δυνάμεις. Όπως είπε θα επιμείνει στο αίτημά του για παραίτηση της κυβέρνησης.
 
Σημειώνεται πως οι συζητήσεις μεταξύ των προέδρων θα συμπέσουν με την επίσκεψη στην Ουκρανία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ο οποία εντός της εβδομάδας θα βρεθεί στο Κίεβο για αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στην κρίση.