Απόπειρα να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου έκανε τα ξημερώματα της Τετάρτης η ουκρανική αστυνομία.  Οι χιλιάδες διαδηλωτές προέβαλαν αντίσταση με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν ένα μικρό τμήμα της πλατείας. Το πρωί πάνω από 10.000 άνθρωποι επέστρεψαν στην πλατεία παρά την αστυνομική επιχείρηση που προηγήθηκε. Η αστυνομία επιχείρησε να εκκενώσει το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο έχουν καταλάβει διαδηλωτές από την Κυριακή. Τελικά, οι αστυνομικοί αποχώρησαν χωρίς να τα καταφέρουν με εντολή του υπουργού Εσωτερικών. 

Ads

 
Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κατά την επιχείρηση κατά των διαδηλωτών έκαναν χρήση γκλομπς κατά των διαδηλωτών.





 

Χθες το βράδυ οι διαδηλωτές έριχναν νερό στο έδαφος, ώστε να παγώσει και να μην μπορούν να κινηθούν οι αστυνομικοί. Δεν έλειψαν και τα συνθήματα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
 
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η γνωστή τραγουδίστρια Ρουσλάνα (νικήτρια του διαγωνισμού της Εurovision) βρέθηκε στο κέντρο της πλατείας, καλώντας την αστυνομία να μην εκτελέσει τις διαταγές.

image
 
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, καταδίκασε την προσπάθεια των Αρχών να διαλύσουν τη συγκέντρωση. «Η χρήση βίας είναι απαράδεκτη και δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία» σημείωσε.
 
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, είχε εμφανιστεί στην τηλεόραση για να δηλώσει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με την Ρωσία.
 
image

Ads

image

Δύο εβδομάδες μετά την άρνησή του να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ ο Γιανούκοβιτς τόνισε ότι επιθυμεί ακόμα την ενσωμάτωση στην ΕΕ, ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον, χωρίς να μιλήσουμε για την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία».
 
Ο πρόεδρος, στη διάρκεια της συνάντησής του με τους πρώην προέδρους Λεονίντ Κραβτσούκ, Λεονίντ Κούτσμα και Βίκτορ Γιούσενκο, δήλωσε ότι «οι εκκλήσεις των διαδηλωτών για επανάσταση αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια».

image