Μια νέα μελέτη Γερμανών ερευνητών έρχεται να ανατρέψει το μοντέλο του «περιπλανώμενου πολεμιστή» και της «γυναίκας νοικοκυράς», που φέρεται να ίσχυε κάποτε. 

Ads

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στο τέλος της εποχής του Λίθου και στην αρχή της εποχής του Χαλκού, στη Δυτική Ευρώπη, πριν από 4000 χρόνια, οι ρόλοι που αναλάμβαναν τα δύο φύλα ήταν διαφορετικοί απ’ ό,τι είναι σήμερα: Οι γυναίκες ταξίδευαν και οι άντρες έμεναν στο σπίτι.

Επιστήμονες με επικεφαλής τον Φίλιπ Στοκχάμερ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου εξέτασαν γενετικά και αρχαιολογικά στοιχεία από 84 ανθρώπους (πολλοί ήταν μέλη ίδιων οικογενειών) που είχαν πεθάνει μεταξύ του 2500 και του 1650 π.Χ. στην περιοχή Λεχ νότια του ‘Αουγκσμπουργκ της Γερμανίας.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι, η πλειονότητα των γυναικών προερχόταν από άλλες περιοχές, ενώ οι άνδρες από τα γύρω μέρη.

Ads

Η κινητικότητα μεμονωμένων γυναικών στο χώρο ήταν ένα εκτεταμένο φαινόμενο στην Κεντρική Ευρώπη για μια περίοδο τουλάχιστον 800 ετών ανάμεσα στις εποχές του Λίθου και του Χαλκού, αναφέρουν οι ειδικοί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Ενώ οι γυναίκες ταξίδευαν καλύπτοντας αποστάσεις 300 έως 500 χιλιομέτρων από τη γενέτειρά τους, οι άνδρες συνήθως παρέμεναν στον τόπο καταγωγής τους.

«Όλοι ξέρουμε τις ιστορίες για τους άνδρες πολεμιστές που πολεμούσαν και έφερναν τροφή στην οικογένεια, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά έμεναν στο σπίτι. Όμως φαίνεται πως τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά. Η μελέτη μας δείχνει ότι σχεδόν κανένας άνδρας δεν ταξίδευε, ενώ αντίθετα δύο στις τρεις γυναίκες το έκαναν» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.