Τουλάχιστον 47 είναι οι νεκροί και 600 οι τραυματίες, 90 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, από την τεράστια έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο όπου κατασκευάζονταν ζιζανιοκτόνα στην κινεζική επαρχία Τζιανγκσού.

Ads

Η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά, έστειλε μια τεράστια πύρινη σφαίρα σε ύψος δεκάδων μέτρων και μια πυκνή στήλη γκρίζου καπνού στον ουρανό, ενώ προκάλεσε επίσης εκτεταμένες ζημιές σε βιομηχανικά κτίρια και πολλά σπίτια.

Η φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της Tianjiayi Chemical συνιστά ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά ατυχήματα των τελευταίων ετών, ενώ είναι μόνο το τελευταίο σε μια σειρά βιομηχανικών ατυχημάτων που έχουν προκαλέσει δημόσια οργή.

Το κρατικό κανάλι μετέδωσε εικόνας κατεστραμμένων αυτοκινήτων, σπασμένων τζαμιών και εργαζομένων μέσα στα αίματα που έβγαιναν από το εργοστάσιο.

Ads

image

Σχεδόν 1.000 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, σε ένα μέτρο που λήφθηκε για προληπτικούς λόγους, υπό τον φόβο ότι ενδέχεται να υπάρχει διαρροή ή κάποια νέα έκρηξη. Το Γραφείο Προστασίας του Περιβάλλοντος Jiangsu παρακολουθεί επίσης την περιοχή για ενδεχόμενη συγκέντρωση επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα.

Πάνω από 900 πυροσβέστες συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που έκαιγε όλο το βράδυ. Σημειωτέον ότι τα τζάμια των κτιρίων εκτινάχθηκαν περίπου 6 χιλιόμετρα μακριά λόγω της έντασης της έκρηξης, η οποία προκάλεσε σεισμική δόνηση 2,2 Ρίχτερ.

Σχεδόν 3.500 εργαζόμενοι σε 16 νοσοκομεία έχουν κινητοποιηθεί για την περίθαλψη των τραυματιών.

Η αιτία της έκρηξης δεν είναι ακόμη γνωστή και διεξάγεται έρευνα αλλά η εταιρεία – η οποία παράγει πάνω από 30 οργανικές χημικές ενώσεις, μερικές από τις οποίες είναι πολύ εύφλεκτες – έχει ήδη επιβεβλημένα πρόστιμα για παραβιάσεις της ασφάλειας της εργασίας στο παρελθόν, σύμφωνα με το China Daily.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τις χημικές επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για τις επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Παράλληλα ο δημόσιος θυμός, η οργή των πολιτών και εργαζομένων για τα πρότυπα ασφάλειας και την τήρησή τους φουντώνει, καθώς αυξάνονται και τα βιομηχανικά δυστυχήματα, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες της περιβόητης ταχείας οικονομικής ανάπτυξης.

image

image

Ενδεικτικά, το 2015, 165 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σειρά εκρήξεων σε χημική αποθήκη στην πόλη Tianjin, ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του κόσμου και κοντά στην πρωτεύουσα, το Πεκίνο, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, μια σειρά από εκρήξεις κατά τη διάρκεια της παράδοσης ενός εύφλεκτου αερίου σε έναν χημικό κατασκευαστή σκότωσε 23 άτομα.

Παρά όμως τις επανειλημμένες υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα ενισχυθεί η ασφάλεια, ειδικά τα χημικά εργοστάσια μαστίζονται από φονικά εργατικά ατυχήματα.