Μια πολύ σημαντική νίκη σημείωσε το Δημοκρατικό κόμμα, εν μέσω μάλιστα των πρωτοφανών γεγονότων που διαδραματίζονται στις ΗΠΑ, με την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ads

Συγκεκριμένα, μετά τον Ράφαελ Ουόρνοκ που κέρδισε την πρώτη έδρα, και ο Τζον Οσοφ κέρδισε τη δεύτερη από τις συνολικά δύο έδρες, στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τζόρτζια, δίνοντας έτσι τον έλεγχο της Γερουσίας στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι έχουν συνολικά όλο τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ συγκεντρώνει το 50,3% και ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Περντιού το 49,7% με καταμετρημένο το 98% των ψήφων που υπολογιζόταν ότι θα κατατεθούν στην πολιτεία αυτή, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας Edison Research.

Σημειώνεται ότι ο Όσοφ είναι ένας 33χρονος επιχειρηματίας (επικεφαλής μιας μικρής εταιρείας)  χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην πολιτική.

Ads

Με τη νίκη των Δημοκρατικών στην ψηφοφορία οι έδρες της Γερουσίας μοιράζονται 50-50 μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών και σε περιπτώσεις ισοψηφίας η ψήφος της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις θα μετράει διπλή.

Κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα κρίνει εν πολλοίς την τύχη της νομοθετικής πτυχής της πολιτικής ατζέντας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν μεταξύ άλλων σε κρίσιμους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, στα οποία αντιτίθενται οι Ρεπουμπλικάνοι.