Στη βορειοανατολική Κένυα, όπου η χρόνια ξηρασία έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της, η οργάνωση Save the Children παρέχει 30 φλιτζάνια γάλα το μήνα σε 11.000 γυναίκες και παιδιά που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμά της.

Ads

Στα χωριά της Κένυας, πολλές οικογένειες επιβίωναν παλιότερα από το άρμεγμα των αγελάδων, εξασφαλίζοντας στα παιδιά τους ένα ποτήρι γάλα.

Ωστόσο, καθώς το νερό στέρεψε, χάθηκαν και οι σοδειές, οι αγελάδες και οι κατσίκες, οδηγώντας τα παιδιά στην πείνα και τον υποσιτισμό. 

Κατά τη διάρκεια των χειρότερων ημερών της ξηρασίας, 1 στα 4 παιδιά υποσιτίζονταν. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο οργανισμός Save the Children ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που έδινε κίνητρο στους γαλακτοπαραγωγούς να εκδώσουν δελτία σε όσους είχαν ανάγκη από γάλα. Τα κουπόνια, σε συνδυασμό με τα συμπληρώματα διατροφής, διανεμήθηκαν σε υποσιτισμένες εγκύους, θηλάζουσες μητέρες και σε μικρά παιδιά κάτω  των πέντε ετών.

Ads

Ο οργανισμός προσφέρει χρήματα στους παραγωγούς ώστε να προμηθεύσουν με γάλα όσους το έχουν ανάγκη. Παράλληλα, η διοχέτευση μετρητών στη αγορά οδηγεί σιγά-σιγά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, με επενδύσεις σε ζώα, προμήθειες και με την αύξηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Έτσι σώθηκε και η μικρή Marya, που μέχρι πρόσφατα ήταν υποσιτισμένη. Μετά από τρεις μήνες στο πρόγραμμα το βάρος της αυξήθηκε κατά 10%.

«Το πρόγραμμα έχει βοηθήσει το παιδί μου. Είναι πιο ζωντανό και πιο ευτυχισμένο», αναφέρει η Habiba Osman, η μητέρα της Maryan.

Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει  μαθήματα διατροφής και οι θετικές αλλαγές που έχει επιφέρει είναι ορατές σε όλη την κοινότητα. «Τα παιδιά και οι μητέρες τους είναι πιο ευτυχισμένοι, καθώς έχουν πλέον το γάλα που δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας. Οι έμποροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν αυξήσει τα εισοδήματά τους και η ζωή τους είναι καλύτερη. Όλοι είναι ευχαριστημένοι», σημειώνει η  Habiba.

Kάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να ενισχύσετε το ανθρωπιστικό έργο του Save the Children.