Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο της Κένυας την Τρίτη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές να σκοτωθούν, δεκάδες να τραυματιστούν και τμήματα του κοινοβουλίου να πυρποληθούν, καθώς οι νομοθέτες στο εσωτερικό ψήφισαν νομοθεσία για την αύξηση των φόρων, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ads
EPA/DANIEL IRUNGU

 

Σε χαοτικές σκηνές, οι διαδηλωτές υπερκέρασαν την αστυνομία σε μια προσπάθεια να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου. Φλόγες φαίνονταν να βγαίνουν από το εσωτερικό του κτιρίου. Η αστυνομία άνοιξε πυρ αφού τα δακρυγόνα και τα κανόνια νερού απέτυχαν να διαλύσουν το πλήθος.

Δημοσιογράφος του Reuters μέτρησε τα πτώματα τουλάχιστον πέντε διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο. Ένας παραϊατρικός, ο Βίβιαν Ατσίστα, δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 είχαν πυροβοληθεί νεκροί.

Ένας άλλος παραϊατρικός, ο Ρίτσαρντ Ενγκούμο, δήλωσε ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί από πυρά. Ανέβαζε δύο τραυματισμένους διαδηλωτές σε ένα ασθενοφόρο έξω από το κοινοβούλιο.

EPA/DANIEL IRUNGU

 

«Θέλουμε να κλείσουμε το κοινοβούλιο και κάθε βουλευτής πρέπει να κατέβει και να παραιτηθεί», δήλωσε στο Reuters ο διαδηλωτής Ντέιβις Ταφάρι, ο οποίος προσπαθούσε να εισέλθει στο κοινοβούλιο. «Θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση».

Διαμαρτυρίες και συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά, περνώντας το σε τρίτη ανάγνωση από τους νομοθέτες. Το επόμενο βήμα είναι να σταλεί η νομοθεσία στον πρόεδρο για υπογραφή. Αυτός μπορεί να το στείλει πίσω στο κοινοβούλιο εάν έχει αντιρρήσεις.

Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στις αυξήσεις φόρων σε μια χώρα που ήδη ταλανίζεται από κρίση κόστους ζωής, ενώ πολλοί ζητούν επίσης την παραίτηση του προέδρου Ουίλιαμ Ρούτο.

Ο Ρούτο κέρδισε τις εκλογές πριν από σχεδόν δύο χρόνια με μια πλατφόρμα υπεράσπισης των εργαζόμενων φτωχών της Κένυας, αλλά έχει βρεθεί ανάμεσα στις ανταγωνιστικές απαιτήσεις των δανειστών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο παροτρύνει την κυβέρνηση να μειώσει τα ελλείμματα για να έχει πρόσβαση σε περισσότερη χρηματοδότηση, και ενός σκληρά δοκιμαζόμενου πληθυσμού.

Οι Κενυάτες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν διάφορα οικονομικά σοκ που προκλήθηκαν από τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο συνεχόμενα έτη ξηρασίας και την υποτίμηση του νομίσματος.

Το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά στοχεύει στην είσπραξη επιπλέον 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από φόρους, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ελαφρυνθεί το βαρύ φορτίο του χρέους, με τις πληρωμές μόνο για τόκους να καταναλώνουν το 37% των ετήσιων εσόδων.

Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει κάποιες παραχωρήσεις, υποσχόμενη να καταργήσει τους προτεινόμενους νέους φόρους στο ψωμί, το μαγειρικό λάδι, την ιδιοκτησία αυτοκινήτων και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές.

EPA/DANIEL IRUNGU

 

Οι διαμαρτυρίες της Τρίτης ξεκίνησαν σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε φεστιβάλ, αλλά καθώς τα πλήθη διογκώθηκαν, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Ναϊρόμπι και στη φτωχή γειτονιά της Κιμπέρα. Οι διαδηλωτές κρύφτηκαν και πέταξαν πέτρες στις γραμμές της αστυνομίας.

Η αστυνομία έκανε επίσης χρήση δακρυγόνων στο Ελντορέτ, τη γενέτειρα του Ρούτο στη δυτική Κένυα, όπου πλήθος διαδηλωτών γέμισε τους δρόμους και πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν υπό το φόβο της βίας.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στην παράκτια πόλη Μομπάσα και διαδηλώσεις έγιναν στο Κισούμου, στη λίμνη Βικτώρια, και στη Γκαρίσα στην ανατολική Κένυα, όπου η αστυνομία απέκλεισε τον κεντρικό δρόμο προς το λιμάνι Κισμάγιου της Σομαλίας.

Στο Ναϊρόμπι, ο κόσμος φώναζε «ο Ρούτο πρέπει να φύγει» και πλήθος τραγουδούσε στα σουαχίλι: «Όλα μπορούν να γίνουν δυνατά χωρίς τον Ρούτο». Μουσική έπαιζε από μεγάφωνα και οι διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες της Κένυας και σφύριζαν σφυρίχτρες τις λίγες ώρες πριν από την κλιμάκωση της βίας.