Η αστυνομία έριξε χειροβομβίδες δακρυγόνων και επιτέθηκε σε διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες στο κέντρο του Ναϊρόμπι και σε ολόκληρη την Κένυα την Τρίτη, στις πιο εκτεταμένες ταραχές από τότε που τουλάχιστον είκοσι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις πριν από μία εβδομάδα, μετέδωσε το Reuters.

Ads
EPA/DANIEL IRUNGU

 

Οι πανεθνικές διαδηλώσεις υπογραμμίζουν ότι ο πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο απέτυχε να κατευνάσει ένα αυθόρμητο κίνημα διαμαρτυρίας της νεολαίας, παρά το γεγονός ότι εγκατέλειψε τα σχέδια για αυξήσεις φόρων που προκάλεσαν τις αναταραχές την περασμένη εβδομάδα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με ενθουσιαστική διάθεση, αλλά έγιναν βίαιες καθώς η μέρα προχωρούσε. Στο κέντρο της επιχειρηματικής περιοχής του Ναϊρόμπι, αστυνομικοί που φορούσαν κράνη και κρατούσαν ασπίδες και ξύλινα ρόπαλα επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, ενώ βόμβες δακρυγόνων εξερράγησαν στο πλήθος.

EPA/DANIEL IRUNGU

 

Ένα περίπτερο πυρπολήθηκε στο κέντρο ενός δρόμου. Γιατροί φρόντισαν έναν νεαρό που βρισκόταν στο πεζοδρόμιο με ματωμένο χέρι. Η αστυνομία έβαλε άλλους νέους στο κρεβάτι ενός φορτηγού.

Έξω από την πρωτεύουσα, εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στη Μομπάσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κένυας, στην ακτή του Ινδικού Ωκεανού. Κουβαλούσαν φύλλα φοίνικα, φυσούσαν σε πλαστικές κόρνες και χτυπούσαν σε τύμπανα, φωνάζοντας «Ο Ρούτο πρέπει να φύγει!».

Αργότερα, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV της Κένυας μετέδωσε ότι δύο άνθρωποι πυροβολήθηκαν στη Μομπάσα, δείχνοντας εικόνες από φλεγόμενα αυτοκίνητα.

Ο Ρούτο, ο οποίος αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση της σχεδόν διετούς προεδρίας του, έχει βρεθεί ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να μειώσει τα ελλείμματα, και σε έναν σκληρά δοκιμαζόμενο πληθυσμό που παραπαίει από την αλματώδη αύξηση του κόστους ζωής.

EPA/DANIEL IRUNGU

 

Τα μέλη του κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο δεν έχει επίσημους ηγέτες και οργανώνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απέρριψαν τις εκκλήσεις του Ρούτο για διάλογο – ακόμη και αφού εγκατέλειψε τις προτεινόμενες αυξήσεις φόρων.

Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κισούμου, το Νακούρου, το Κατζιάδο, το Μιγκόρι, το Μλόλονγκο και το Ρόνγκο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την κενυατική τηλεόραση. Στη νοτιοδυτική πόλη Μιγκόρι, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ελαστικά.

EPA/DANIEL IRUNGU

 

Οι ακτιβιστές κατηγόρησαν για τα βίαια επεισόδια της Τρίτης τους διεισδυτές που, όπως είπαν, εξαπέλυσε η κυβέρνηση για να δυσφημίσει το κίνημά τους και δήλωσαν ότι είναι πλέον καιρός οι διαδηλωτές να διαλυθούν.

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κένυας (KNHCR) αναφέρει ότι 39 Κενυάτες έχουν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία από τις 18 Ιουνίου. Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στις 25 Ιουνίου, όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κοντά στο κοινοβούλιο, όπου ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο για να εμποδίσουν τους νομοθέτες να ψηφίσουν για τις αυξήσεις των φόρων.

EPA/DANIEL IRUNGU