Κεφάλαια ύψους 489,19 δις ευρώ άντλησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω των τριετών δανείων που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Πάντως, η Ιταλική Ένωση Τραπεζών (ΑΒΙ) προειδοποίησε σήμερα πως οι τράπεζες δεν θα χρησιμοποιήσουν την έκτακτη ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ για να αγοράσουν κρατικό χρέος εξαιτίας των αυστηρών εποπτικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA).

Ads

 

Η ΕΚΤ στοχεύει με αυτή την κίνηση να προσφέρει φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες ώστε να μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους και να στηρίξουν τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.
 
Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, συνολικά 523 τράπεζες συμμετείχαν στη δημοπρασία με την οποία άντλησαν δάνεια για διάρκεια έως 1.134 ημέρες με επιτόκιο 1%.
 
Από τα 489,19 δισ. ευρώ, τα 45,721 μεταφέρθηκαν από τα 12μηνα δάνεια που χορηγήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, 123 τράπεζες στράφηκαν στα 3ετή δάνεια, ενώ 58 τράπεζες παρέμειναν στα 12μηνα. Το υπόλοιπο των 12μηνων δανείων διαμορφώνεται πλέον στα 11,213 δισ. ευρώ. 
 
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα δάνεια που θα ζητήσουν οι τράπεζες θα κυμανθούν από 150 έως 600 δισ. ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο προέβλεπαν ένα ποσό της τάξεως των 200-300 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι η οικονομία ενδέχεται να εισέλθει σε ύφεση εάν οι τράπεζες δεν δανείσουν στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες καταναλωτές και για αυτό τον λόγο θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση ρευστότητας.

Ads

Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, το ευρώ ανήλθε σε υψηλό μίας εβδομάδας έναντι του δολαρίου, ενώ διευρύνθηκαν τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το κλίμα αντιστράφηκε λίγη ώρα αργότερα, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να περνούν σε αρνητικό έδαφος, καθώς μετριάστηκε ο ενθουσιασμός για την ισχυρή ζήτηση στη σημερινή δημοπρασία.
 
Στις 14:48 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 0,4% στις 971,49 μονάδες, έχοντας ενισχυθεί νωρίτερα σε ποσοστό άνω του 1%.

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 15:20, ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρούσε κατά 0,26% στις 658,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 16,42 εκατομμύρια ευρώ. Από τις μετοχές που διακινούνται, οι 69 ενισχύονται, οι 56 υποχωρούν και οι 26 παραμένουν σταθερές.
 
Απρόθυμες να αγοράσουν κρατικά ομόλογα οι ιταλικές τράπεζες
 
Πάντως, η Ιταλική Ένωση Τραπεζών (ΑΒΙ) προειδοποίησε σήμερα πως οι τράπεζες δεν θα χρησιμοποιήσουν την έκτακτη ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ για να αγοράσουν κρατικό χρέος εξαιτίας των αυστηρών εποπτικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA).
 
«Οι κανόνες της ΕΒΑ είναι εμπόδιο για την αγορά κρατικών ομολόγων και γι’ αυτό ούτε ακόμα η σημαντική ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ (ύψους 500 δις ευρώ) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη κρατικών χρεών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος τη ΑΒΙ, Τζιοβάνι Σαμπατίνι.
 
Οι νέοι κανόνες της ΕΒΑ απαιτούν από τις τράπεζες να αποτιμούν την αξία των κρατικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό τους σε τρέχουσες τιμές αγοράς. Η ΑΒΙ απείλησε να κινηθεί δικαστικά κατά της απόφασης.
 
«Το πρόβλημα το δημιούργησε η ΕΒΑ, που αντιμετωπίζει τα κρατικά ομόλογα σαν να είναι τοξικά», σημείωσε ο Σαμπατίνι. Οι τράπεζες όχι μόνο δεν θα αυξήσουν την έκθεσή τους σε κρατικό χρέος, είπε, αλλά μάλλον θα την περιορίσουν και αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους.