Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να συναντηθεί με τους επικεφαλής και των δύο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου σήμερα Δευτέρα, 2 Ιουλίου, καθώς οι οργισμένες διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από την αστυνομία φάνηκε να υποχωρούν μετά από πέντε επεισοδιακές νύχτες που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη χιλιάδων ατόμων και εκτεταμένες καταστροφές.

Ads

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το βράδυ της Κυριακής (2/7) πραγματοποιήθηκαν υπό την ασφυκτική παρουσία 45.000 χωροφυλάκων και αστυνομικών με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, σε όλη τη Γαλλία.

Σε κάποια σημεία έντασης, ιδίως στη Λυόν, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ομάδες ακροδεξιών βγήκαν στους δρόμους με πρόθεση να συγκρουστούν με τους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, δήμαρχος της Δεξιάς στην πόλη Evreux στη Νορμανδία ζήτησε με επιστολή του από τον Μακρόν να κατεβάσει τον στρατό ενώ «προειδοποίησε» ότι οι κάτοικοι της πόλης του θα «αναγκαστούν» να υπερασπιστούν μόνοι τους τον εαυτό τους.

Η αστυνομία προχώρησε σε 49 συλλήψεις σε ολόκληρη τη Γαλλία την Κυριακή (2/7), μετέδωσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τις 719 συλλήψεις την προηγούμενη ημέρα και τις 1.300 την Παρασκευή (30/6).

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης την Τρίτη με τους δημάρχους 220 πόλεων που έχουν «πληγεί» από τις διαδηλώσεις, ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν, μετά από μια συνάντηση αντιμετώπισης κρίσεων το βράδυ της Κυριακής με υπουργούς της κυβέρνησης.

Οι δήμαρχοι της Γαλλίας έχουν καλέσει σήμερα τους πολίτες να συγκεντρωθούν μπροστά από τα δημαρχεία της χώρας για να καταγγείλουν το κύμα βίας που συγκλονίζει τις γαλλικές πόλεις και φαίνεται πάντως να υποχωρεί.

Η Ένωση Δημάρχων της Γαλλίας (AMF) κάλεσε τον πληθυσμό σε «μια κινητοποίηση των πολιτών για να επιστρέψουμε στη δημοκρατική τάξη», μερικές ώρες μετά τη βίαιη επίθεση με αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε ως πολιορκητικός κριός τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή εναντίον της κατοικίας ενός δημάρχου στην περιφέρεια του Παρισιού προκαλώντας γενική αγανάκτηση.

Η ένωση υπογράμμισε «τις σοβαρές ταραχές» που σημειώνονται από τις 27 Ιουνίου «παντού στη Γαλλία» και «στοχοθετούν με ακραία βία τα σύμβολα της Δημοκρατίας που είναι τα δημαρχεία, τα σχολεία, οι βιβλιοθήκες, η δημοτική αστυνομία».

Η ύφεση της βίας ακολουθεί την έκκληση για ηρεμία της γιαγιάς του Ναέλ. «Σταματήστε τις ταραχές, σταματήστε να καταστρέφετε», δήλωσε η γιαγιά, που ονομάζεται Νάντια, στο BFMTV.

«Το λέω αυτό σε αυτούς που εξεγείρονται: μην σπάτε παράθυρα, μην επιτίθεστε σε σχολεία και λεωφορεία. Σταματήστε. Είναι οι μητέρες που παίρνουν αυτά τα λεωφορεία» συνέχισε.

Διαβάστε σχετικά: Μαζικές εξεγέρσεις στη Γαλλία: «Η αστυνομία σκοτώνει»  

«Ένας μόνο ο υπεύθυνος. Θέλω Δικαιοσύνη»

Η μητέρα του, συντετριμμένη, δεν θέλει ταραχές στο όνομά του γιου της. Θέλει μόνο δικαιοσύνη. «Ο αστυνομικός είδε ένα πρόσωπο Άραβα, ένα μικρό παιδί και ήθελε να του πάρει το παιδί. Δεν θεωρώ υπεύθυνη την αστυνομία, αλλά τον άνθρωπο που πάτησε τη σκανδάλη. Έχω φίλους που είναι αστυνομικοί και στέκονται στο πλευρό μου με όλη τους την καρδιά» δήλωσε μεταξύ άλλων στον τηλεοπτικό σταθμό France 5.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιασίν Μπούζρου, τόνισε πως η υπόθεση δεν έχει να κάνει τόσο με τον ρατσισμό όσο με τη δικαιοσύνη. «Έχουμε ένα νομοθετικό και δικαστικό σύστημα που προστατεύει τους αστυνομικούς και δημιουργεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας στη Γαλλία» υπογράμμισε στο BBC.

Ο Ναέλ, το επώνυμο του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό από τις αρχές, κηδεύτηκε το Σάββατο στη Ναντέρ, τη γενέτειρά του. Ο αστυνομικός κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και είναι προφυλακισμένος.

Τα όσα βιώνει η χώρα τις τελευταίες ημέρες ξυπνούν μνήμες από την «εξέγερση» των προαστίων του 2005, αλλά και από την αντίδραση της Αμερικής στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020.

Δωρεές ύψους 670.000 ευρώ υπέρ του αστυνομικού

Σοκ έχει προκαλέσει στη Γαλλία το γεγονός ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής είχαν συγκεντρωθεί δωρεές άνω των 670.000 ευρώ υπέρ του αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ τον 17χρονο Ναέλ, πυροδοτώντας ταυτόχρονα και τις εκτεταμένες ταραχές σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Η έκκληση, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία υποστηρικτή του ακροδεξιού πολιτικού Ερίκ Ζεμούρ, του Ζαν Μεσιά, και με σκοπό να «στηριχθεί η οικογένεια του αστυνομικού, ο οποίος έκανε τη δουλειά του και πληρώνει βαρύ τίμημα» αναφέρει η εκστρατεία στην ανακοίνωσή της.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η γιαγιά του Ναέλ, καθώς ερωτηθείσα για την εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ του αστυνομικού, δήλωσε σοκαρισμένη και πρόσθεσε:

«Ραγίζει η καρδιά μου».