Νέο κατώτατο μισθό στην Ισπανία που θα βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ το περασμένο Σάββατο. Οι Ισπανοί θα δουν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται κατά 5%, δηλαδή  από τα 1.050  ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέβει στα 1.134 ευρώ μεικτά το μήνα και η εκταμίευση θα γίνει σε 14 δόσεις.

Ads

Όπως αναφέρει το Euractiv το νέο μέτρο πρόκειται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο αύριο Τρίτη. «Εμείς οι σοσιαλιστές μετασχηματίζουμε την πραγματικότητα των πολιτών και κυβερνάμε για την κοινωνική πλειοψηφία της χώρας μας» τόνισε ο Σάντσεθ σε συγκέντρωση του κόμματος του που διοργανώθηκε στο πλαίσιο εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές στην Γαλικία όπου μέχρι στιγμής κυριαρχούν τα δεξιά κόμματα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμβάλει στην ενίσχυση της «κοινωνικής ασπίδας» για την προστασία των πιο ευάλωτων, που επιδιώκει ο προοδευτικός κυβερνητικός συνασπισμός των σοσιαλιστών (PSOE) του Σάντσεθ και της αριστερής πλατφόρμας Sumar, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επί κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι (Λαϊκό Κόμμα, PP/EPP) πριν από πεντέμισι χρόνια, ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία ήταν μόλις 745 ευρώ μεικτά τον μήνα, είπε ο Σάντσεθ. Ωστόσο, τα 745 ευρώ του 2019 αντιστοιχούν σήμερα περίπου σε 910 ευρώ, αν προσαρμοστούν στον πληθωρισμό.

Ads

Ο Σάντσεθ τόνισε, επίσης, ότι η Ισπανία «βρίσκεται στον σωστό δρόμο» όσον αφορά τη δημιουργία πλούτου, υπενθυμίζοντας ότι το ΑΕΠ της χώρας είναι «πέντε φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ισπανίας (INE), το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 2,5% το 2023, ένα δέκατο περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά μόλις 0,5% πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ο Σάντσεθ σημείωσε, επίσης, ότι η Ισπανία έχει σήμερα ένα από τα «χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού (…) στην Ευρώπη με 3,1%».

Κατά την άποψή του, η πρόοδος που σημείωσε τόσο η σημερινή αριστερή κυβερνητική συμμαχία με το Sumar, όσο και ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός των σοσιαλιστών με σχεδόν ανύπαρκτο, πλέον, αριστερό κόμμα Unidas Podemos, έχει εξασφαλίσει ότι η ζωή της πλειοψηφίας των Ισπανών έχει αλλάξει.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού είχε συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και τα κορυφαία συνδικάτα της χώρας (UGT και CC.OO) στα μέσα Ιανουαρίου. Ωστόσο, δεν υπογράφηκε από την ένωση των εργοδοτών (CEOE), η οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αντ’ αυτού, μεταξύ άλλων αιτημάτων,  οι εργοδότες πρότειναν αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3-4%, συνοδευόμενη από μέτρα για την προώθηση των συμβάσεων με τη δημόσια διοίκηση και την ενίσχυση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα.

Από το 2018 έως το 2023 οι Ισπανοί είδαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται κατά 344,1 ευρώ το μήνα, που ισοδυναμεί με 46,8%.

Ο κατώτατος μισθός «τρίτης κατηγορίας» στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, υπενθυμίζεται πως από 1ης Απριλίου 2023 βρίσκεται σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, από 1ης Απριλίου 2024 θα υπάρξει μια ακόμα αύξηση, το ποσοστό της οποίας θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, τον προϋπολογισμός και την πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια η αύξηση θα είναι πέριξ του 5% και ενδεχομένως να φτάσει το 6,5%, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους.

Για παράδειγμα, με ένα μέσο ποσοστό αύξησης 5,2% τον Απρίλιο, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 821 (μικτά) ευρώ, αντί 780 ευρώ (μικτά) σήμερα.

Ωστόσο, παρά την αύξησή του το προηγούμενο έτος και την εκ νέου αύξησή του την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αποκλίνει σημαντικά από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Στην πρώτη κατηγορία κρατών -μελών της ΕΕ με κατώτατο μισθό έως 2.571 ευρώ είναι το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και η Γαλλία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Στη δεύτερη κατηγορία με κατώτατο μισθό έως 1.323 ευρώ βρίσκονται η Ισπανία και η Σλοβενία.

Στην τρίτη κατηγορία με κατώτατο μισθό έως 1.000 ευρώ είναι: Ελλάδα, Κύπρος, Πολωνία, Πορτογαλία, Μάλτα, Λιθουανία, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία.