«Κάτω τα χέρια από τις ελληνικές επιχειρήσεις» ήταν το κεντρικό σύνθημα της διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στο χωριό Δερβιτσάνη της Κάτω Δρόπολης του νομού Αργυροκάστρου, από κατοίκους χωριών της ελληνικής μειονότητας.

Ads

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε νωρίς το πρωί, χθες, από το χωριό Δερβιτσάνη, όπου διαδηλωτές, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα, απέκλεισαν, για αρκετή ώρα, τις γύρω οδικές αρτηρίες. Οι διαδηλωτές συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους με πομπή αυτοκινήτων που κόρναραν διαρκώς, εκτελώντας τη διαδρομή Δερβιτσάνη-Κακαβιά. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαδήλωσης, αναφέρουν οι εφημερίδες, επιχειρήσεις Ελλήνων μειονοτικών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ορισμένων κύκλων του αλβανικού κράτους.

Ο έπαρχος Κάτω Δρόπολης Δημήτρης Μαλούκης, σύμφωνα με τη Shqip, δήλωσε ότι «έχει αρχίσει το κυνήγι των μαγισσών εναντίον επιχειρήσεων της ελληνικής μειονότητας, στις οποίες το κράτος επιβάλλει επιλεκτικά φόρους. Στην εκστρατεία αυτή εντάσσεται και η αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος από την εταιρεία «Δρόπολη», η οποία εκτελούσε δρομολόγια με λεωφορεία στη γραμμή Αργυρόκαστρο-Αθήνα και επιστροφή. Η αφαίρεση της άδειας είναι ένα ανοικτό πλήγμα εναντίον της ελληνικής μειονότητας».

Στη διαμαρτυρία, σύμφωνα με τον εγχώριο Τύπο, παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο οποίος δήλωσε ότι η αφαίρεση της άδειας από την εταιρεία λεωφορειακών γραμμών «Δρόπολη» έγινε με πρωτοβουλία ορισμένων κρατικών κύκλων.

Ads

Οι μετέχοντες στη διαδήλωση διατύπωσαν κατηγορίες και εναντίον του βουλευτή του ΔΚ και υπουργού Εργασίας στην αλβανική κυβέρνηση Σπύρου Ξέρρα, τονίζοντας ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της Εφορίας εναντίον ορισμένων επιχειρηματιών συγχωριανών του, οι οποίοι αρνούνται να του παράσχουν πολιτική υποστήριξη.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης, σχολιάζει η Shqip, φρόντισαν ώστε η διαμαρτυρία τους να μην εμφανιστεί ως ένδειξη συμπαράστασης προς την απεργία πείνας που διοργανώνει το ΣΚ.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εργασίας Σπύρος Ξέρρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την εφημερίδα Shqip, δήλωσε ότι οι διαχειριστές της εταιρείας λεωφορείων «Δρόπολη» τον είχαν ενημερώσει για την προσωρινή αναστολή της άδειας και ότι ο ίδιος έχει επιδείξει ενδιαφέρον και έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές για τα νομικά κωλύματα αλλά και για να επισπεύσει τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών που απαιτεί ο νόμος.