Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ εμφανίσθηκε σήμερα ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για την έκδοσή του, ενώ δριμύ ήταν το κατηγορώ του νομικού εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ads

Φορώντας ένα γαλαζογκρί κοστούμι και καλοξυρισμένος, ο Ασάνζ επιβεβαίωσε στο δικαστήριο το όνομα και την ηλικία του.

Η Τζένιφερ Ρόμπινσον, η συνήγορος του Ασάνζ, δήλωσε ότι η υπόθεση του πελάτη της μπορεί να οδηγήσει στην ποινικοποίηση δραστηριοτήτων που έχουν κρίσιμη σημασία για τους ερευνητές δημοσιογράφους και ότι η δουλειά του έριξε για πρώτη φορά φως στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ διεξάγουν τους πολέμους τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Μιλάμε για παράπλευρους φόνους, για στοιχεία περί εγκλημάτων πολέμου», δήλωσε η Ρόμπινσον. «Είναι μια αξιόλογη πηγή γι’ αυτούς από εμάς που επιδιώκουν να κάνουν τις κυβερνήσεις να λογοδοτούν για καταχρήσεις».

Ads

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Ασάνζ, ο Τζέιμς Λιούις, υποστήριξε από την πλευρά του σήμερα στο δικαστήριο πως ο Ασάνζ καταζητείται για εγκλήματα που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που είχαν βοηθήσει τη Δύση και πως η δημοσιογραφία δεν αποτελεί δικαιολογία για τη διάπραξη εγκλημάτων και χαρακτήρισε τη διαρροή απόρρητων εγγράφων μέσω των WikiLeaks το 2010 ως μια από τις μεγαλύτερες διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Λιούις υποστήριξε πως ο Ασάνζ συνωμότησε με την Τσέλσι Μάνινγκ για να προβεί σε πειρατεία των υπολογιστών του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και πως το υλικό που δημοσιοποίησε έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πηγών, καθώς αναφέρθηκαν ονόματα πληροφοριοδοτών, δημοσιογράφων, διαφωνούντων και άλλων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν οι οποίοι είχαν βοηθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Κατά την κρίση του Λιούις οι πληροφορίες που διέρρευσαν βοήθησαν τους εχθρούς των ΗΠΑ και τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότες του βρετανικού δικαστηρίου να κρίνει αν είναι αθώος ο Ασάνζ.

«Αυτή είναι μια ακρόαση έκδοσης, όχι δίκη», τόνισε ο Λιούις. «Η ενοχή ή αθωότητα του κ. Ασάνζ θα κριθεί σε δίκη στις ΗΠΑ, όχι σε αυτό το δικαστήριο», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, δεκάδες υποστηρικτές του Ασάνζ πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο του Γούλγουιτς, όπου παρών ήταν και ο δημοσιογράφος,, ο οποίος έχει περάσει τους τελευταίους 10 μήνες στις διπλανές φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς.