H Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι έκρινε «ανησυχητική» τη «νέα πολιτική» της γαλλικής κυβέρνησης έναντι των Ρομά, η οποία δεν μπορεί παρά να επιτείνει τον «στιγματισμό» τους και τις «ακραίες συνθήκες φτώχειας» που βιώνουν.

Ads

Κατά την έναρξη της 15ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που λαμβάνει χώρα στη Γενεύη, η κα Πιλάι «κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, να υιοθετήσουν μία πολιτική που να επιτρέψει στους Ρομά να “καταπολεμήσουν την περιθωριοποίησή τους».

Κάνοντας λόγο για «ανησυχητικές» συνθήκες «σε συγκεκριμένες χώρες», η Ύπατη Αρμοστής «επισημαίνει τη νέα πολιτική της Γαλλίας για τους Ρομά, και τη διάλυση των καταυλισμών τους». Η κα Πιλάι έκρινε μάλιστα «εξαιρετικά ανησυχητική» την επιχειρηματολογία «των υπευθύνων και των μέσων ενημέρωσης» που «χαρακτηρίζεται από στερεότυπα και φυλετικές διακρίσεις». «Όλα αυτά αναπόφευκτα θα επιτείνουν το στιγματισμό των Ρομά και τις ακραίες συνθήκες φτώχειας υπό τις οποίες διαβιούν», υπογράμμισε η κα Πιλάι.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από πηγή της γαλλικής υπηρεσίας μετανάστευσης (OFII), σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει από τη Μασσαλία ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος που θα μεταφέρει στο Βουκουρέστι περίπου 100 Ρομά, ενήλικες και παιδιά. Πρόκειται για Ρομά που μεταβαίνουν εθελοντικά στο Βουκουρέστι, έχοντας λάβει οικονομικό βοήθημα της τάξης των 100 ευρώ.

Ads

Από το 2009, τουλάχιστον δώδεκα παρόμοιες πτήσεις έχουν αναχωρήσει από τη Μασσαλία με προορισμό τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Στο μεταξύ, η δημοσίευση εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών για την εκκένωση των καταυλισμών των Ρομά προκάλεσε τη Δευτέρα σύγχυση στους κόλπους της γαλλικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν να δηλώνει ότι δεν ήταν εις γνώσιν του περιεχομένου της.

Η εγκύκλιος, η οποία φέρει ημερομηνία 5 Αυγούστου και δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ερμηνεύει ισχύοντα νόμο και υπενθυμίζει στους νομάρχες τους «συγκεκριμένους στόχους» που έχουν τεθεί από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί: «300 καταυλισμοί ή παράνομες κατασκηνώσεις πρέπει να εκκενωθούν σε διάστημα τριών μηνών, κατά προτεραιότητα εκείνοι που στεγάζουν Ρομά». Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις, κυρίως εκ μέρους του πρώην πρώτου γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τη χαρακτήρισε «ανήθικη και παράνομη».

Πυρά και κατά άλλων χωρών για παραβιάσεις

Πυρά δέχθηκαν από την κα Πιλάι επίσης οι ΗΠΑ για τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. “Στο Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσική Ομοσπονδία, έχει επιτευχθεί ελάχιστη προόδος στη σύλληψη των δραστών δολοφονιών και επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων και ακτιβιστών που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ειρηνικές μειονότητες, προασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και εκπρόσωποι του τύπου έχουν γίνει στόχοι βίαιων επιθέσεων σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ και η Σομαλία“, δήλωσε η κα Πιλάι.

Οι δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν περιοριστεί από νομοθεσίες και άλλα μέτρα με στόχο τον περιορισμό του έργου τους σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων το Μπαχρέιν, η Λευκορωσία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Λιβύη, ο Παναμάς, η Συρία και η Τυνησία.

Η κα Πιλάι δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ προκαλεί ανησυχία με την κατάθεση νομοσχεδίου που μπορεί να οδηγήσει τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επεσήμανε ότι “ειρηνικοί ακτιβιστές τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν επειδή διαμαρτύρονται για την ανέγερση τείχους στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη“. Επέκρινε όμως παράλληλα και τη Χαμάς, την οποία αποκάλεσε “de facto αρχή” για το κλείσιμο μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις για τις δηλώσεις της κας Πιλάι αλλά πιθανότατα θα υπάρξουν αργότερα. Στο παρελθόν μερικές από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η κα Πιλάι υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της κάνοντας τέτοιου είδους κριτική εναντίον τους.