Ο επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής δικαιοσύνης αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον στρατιώτη για ανθρωποκτονία στην υπόθεση δολοφονίας που αφορά Παλαιστίνιους πολίτες, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν λευκές σημαίες, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα το περασμένο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Ads

Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2009, όταν μία ομάδα 30 αμάχων, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα, κρατώντας λευκές σημαίες, πλησίασαν θέση του στρατού. Ένας στρατιώτης άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο μία 35χρονη γυναίκα και η 64χρονη μητέρα της.

Ο ταξίαρχος Αβιχάι Μάντελμπιλτ πρότεινε να κατηγορηθεί ο στρατιώτης για ανθρωποκτονία, καθώς άνοιξε πυρ «χωρίς να έχει διαταχθεί, ή να του έχει δοθεί άδεια για τέτοια ενέργεια». Αποφάσισε επιπλέον να περάσει από πειθαρχικό συμβούλιο αντισυνταγματάρχης, ο οποίος επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί πολίτης ως «ανθρώπινη ασπίδα» κατά τη διάρκεια των μαχών. Τέλος διέταξε έρευνα για εγκληματικές ενέργειες σχετικά με αεροπορική επίθεση εναντίον κτιρίου, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο 100 άνθρωποι ενώ αποφάσισε να μη ληφθούν νομικά μέτρα κατά στρατιωτικού, ο οποίος ήδη έχει επιπληχθεί από τους ανωτέρους του διότι διέταξε μία αεροπορική επίθεση σε τοποθεσία κοντά σε τέμενος, απ’ όπου παλαιστίνιος μαχητής εκτόξευε ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους.