Η Ιρόν Σαρμίλα από την Ινδία βρίσκεται σε απεργία πείνας τα τελευταία 12 χρόνια, πράγμα που την κάνει τη μακροβιότερη απεργό πείνας στον κόσμο. Οι ινδικές αρχές με μια απόφαση-παρωδία απήγγειλαν στην Σαρμίλα κατηγορίες για προσπάθεια αυτοκτονίας, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Independent. Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης
Ads
Η ακτιβίστρια από τη Μανιπούρ ξεκίνησε την απεργία πείνας τον Νοέμβρη του 2000 ως διαμαρτυρία για το θάνατο μιας ομάδας πολιτών από παραστρατιωτικές δυνάμεις, απαιτώντας παράλληλα την απόσυρση του νομοσχεδίου που παρέχει πλήρη ασυλία στους στρατιώτες. Από τότε έχει αρνηθεί να φάει, να πιει, ακόμα και να πλύνει τα δόντια της με νερό.
Η Σαρμίλα μετέφερε τη διαμαρτυρία της στο Δελχί το 2006, όπου και συνελήφθη από την αστυνομία και κατηγορήθηκε με βάση το άρθρο 309 του ινδικού ποινικού κώδικα.
Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης της 40χρονης Ινδής, ο δικαστής της είπε ότι αν δηλώσει ένοχη οι κατηγορίες θα αποσυρθούν. Εκείνη, όμως, απάντησε αρνητικά. «Δεν προσπαθώ να αυτοκτονήσω. Αυτή είναι μια μορφή διαμαρτυρίας», δήλωσε.
Η δίκη ανεβλήθη μέχρι τις 22 Μαΐου, όταν θα συγκεντρωθούν τα στοιχεία. Εκπρόσωποι της αστυνομίας αρνήθηκαν να κάνουν κάποια δήλωση. Η ακτιβίστρια μετά την παρουσία της στο δικαστήριο δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη διαμαρτυρία της και δείχνοντας το σωληνάκια που είναι προσκολλημένα στη μύτη της, μέσω των οποίων τρέφεται, είπε: «Αυτά έχουν γίνει μέρος του κορμιού μου. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητα για τον αγώνα μου».
Η Σαρμίλα κρατείται στην πτέρυγα ασφαλείας του νοσοκομείου της πόλης Ιμφάλ, όπου 2 φορές τη μέρα της χορηγείται υγρό κοκτέιλ πρωτεϊνών, υδατανθράκων και βιταμινών. Σπάνια βλέπει το φως του ήλιου.
Αφότου άρχισε την απεργία πείνας έχει κόψει τις επαφές με την οικογένειά της, γιατί φοβάται ότι θα δελεαστεί να σταματήσει τη διαμαρτυρία της, ενώ θέλει να αποφύγει την κρίση των συγγενών της.
Σύμφωνα με την Independent, η Μάνιπουρ μαστίζεται εδώ και 5 δεκαετίες από τη βία που πηγάζει από τις ενέργειες 40 στρατιωτικών ομάδων που απαιτούν την ανεξαρτησία της Ινδίας. Η Πολιτεία έχει αντιδράσει στέλνοντας χιλιάδες προσωπικού ασφαλείας, που έχουν κατηγορηθεί για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ινδή, η οποία έχει κερδίσει αρκετά διεθνή βραβεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι ο πολιτικός ηγέτης της Μανιπούρ, Όκραμ Ιμπόμπι Σινχ, δεν έχει κάνει τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση στην περιοχή τους αλλά αντιθέτως ασχολείται μόνο με τα δικά του επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τέλος, σχετικά με τα 12 χρόνια που έχουν περάσει απ’ τη μέρα που ξεκίνησε την απεργία πείνας της η Σαρμίλα δήλωσε: «Ποτέ δεν σκέφτηκα τη δική μου κατάστασή, όταν ξεκίνησα. Απλά ένιωσα ότι ήμουν μία θεμέλια λίθος».
Independent
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >