Την καθυστέρηση των εκλογών αποφάσισε η μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας, που ανέλαβε μετά την πτώση του προέδρου Μπεν Άλι, ώστε να έχουν τον χρόνο να εκλέξουν στις 24 Ιουλίου μια Εθνοσυνέλευση που θα εκπονήσει ένα νέο σύνταγμα. Σημειώνεται ότι η μεταβατική κυβέρνηση αντιμετωπίζει συχνά τις αποδοκιμασίες του Τυνησιακού λαού. Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνονταν ικανοποιημένα σήμερα αν και παραμένουν επιφυλακτικά.

Ads

Ο προσωρινός πρόεδρος Φουάντ Mεμπάζαα κήρυξε «την είσοδο σε μια νέα εποχή στο πλαίσιο ενός νέου πολιτικού συστήματος που διακόπτει οριστικά και αμετάκλητα κάθε σχέση με το ανατραπέν καθεστώς» του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι στις 14 Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως ο νέος πρωθυπουργός Μπέζι Κάιντ Εσέμπσι κατηγόρησε τον Μπεν Αλί για «εσχάτη προδοσία», κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος εξήγησε ότι θα ψηφίσουν στις 24 Ιουλίου για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση (ANC) που θα προετοιμάσει ένα νέο Σύνταγμα. Ο Μεμπάζαα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στο αξίωμα του έως τις 15 Μαρτίου, που εκπνέει η συνταγματική εντολή του, δεν διευκρίνισε για ποιες εκλογές θα πρόκειται στη συνέχεια: βουλευτικές ή προεδρικές.

Ο Τύπος της χώρας κάνει λόγο για προγραμματισμένη αρχή της «Δεύτερης Δημοκρατίας», ενώ ένας διπλωμάτης τόνισε πως «η μεγάλη συζήτηση που ανοίγει τώρα είναι η εξής: Θα έχουμε μετάβαση προς ένα κοινοβουλευτικό σύστημα ή ένα προεδρικό σύστημα».

Ads

Για πολλούς αναλυτές, αυτό το νέο θεσμικό όργανο ακούγεται σαν μια νίκη για πολλούς τομείς της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών, η οποία για εβδομάδες αμφισβητούσε τη νομιμότητα του καθεστώτος που ανέλαβε την εξουσία μετά την πτώση του Μπεν Άλι, και απαίτησε ένα νέο σύνταγμα, ως προαπαιτούμενο για την δημοκρατική αλλαγή στην Τυνησία.

«Είναι μια νίκη του λαού και της επανάστασης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάμα Χαμάμι, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Τυνησίας (PCOT), εκτιμώντας πάντως ότι η διορία των τεσσεράμισι μηνών είναι «πολύ μικρό» για να εκλέξουν Συντακτική Συνέλευση. Είναι «μια νίκη για όλους, μια νίκη για την Τυνησία», κρίνει ο Άχμεντ Ιμπραχίμ, επικεφαλής του Ettajdid, πρώην κομμουνιστικό κόμμα.

Από την πλευρά της, η ισχυρή κεντρική συνδικαλιστική ένωση UGTT εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη νέα καμπή «που θέτει την Τυνησία στο δρόμο προς την ελευθερία και τη δημοκρατία και θεσπίζει μια σαφή διαδικασία για την πολιτική ζωή στη χώρα». «Το πρόγραμμα είναι σαφές, δεν υπάρχει πια θολούρα» δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Άλι Μπεν Ρομντάν.