Συνολικό θα πρέπει να είναι το νέο πάγωμα του εποικισμού από το Ισραήλ και να περιλαμβάνει και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ads

«Οι Παλαιστίνιοι συντάσσονται με την απόφαση της αραβικής επιτροπής παρακολούθησης για ένα συνολικό πάγωμα, ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Σήμερα, Κυριακή, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο εξέτασε ένα νέο πάγωμα διάρκειας τριών μηνών της οικοδόμησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που προτάθηκε από την Ουάσιγκτον σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφάλειας προς το Ισραήλ. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τομέα της πόλης που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Άραβες και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1967.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα ότι περίπου 8.000 Αιθίοπες Φαλασμόρας (Falashmoras) μπορούν να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επικαλέστηκε ανθρωπιστικούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Ads

Ο Νετανιάχου διευκρίνισε ότι περίπου 600 Φαλασμόρας θα οδηγηθούν στο Ισραήλ μέσα στους επόμενους μήνες, και ο ρυθμός των αφίξεων στη συνέχεια θα καθοριστεί σε 200 το μήνα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Φαλασμόρας είναι μια κοινότητα Εβραίων της Αιθιοπίας που βίαια ασπάστηκε τον Χριστιανισμό τον δέκατο ένατο αιώνα και της οποίας τα τελευταία μέλη, που θεωρούνται ότι έχουν το δικαίωμα μετανάστευσης, έχουν συγκεντρωθεί σε προσωρινά στρατόπεδα την Αιθιοπία.